Український платіжний ринок переведуть на Open Banking — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український платіжний ринок переведуть на Open Banking

Фінтех і Картки
1326
Національний банк запровадить нову модель законодавчого регулювання ринку платежів і переказу коштів.
«У новому національному законодавстві будуть реалізовані норми європейської директиви PSD2, зокрема концепція Open Banking, для посилення конкуренції, захисту прав користувачів платіжних послуг і стрімкого впровадження нових технологій», – повідомив директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблунівський.
За його словами, нове регулювання на платіжному ринку буде введено в кілька етапів.
Спочатку Нацбанк спільно з учасниками ринку виробить текст концептуального бачення майбутніх законодавчих змін. Потім законопроекти будуть передані в парламент. Після їх прийняття НБУ оновить свою нормативну базу та технічні стандарти.
Нове регулювання дозволить втілити концепцію Open Banking, інтегровану з новою платіжною інфраструктурою, побудованою на міжнародних стандартах (ISO 20022), що забезпечить миттєвість і безперервність платіжних послуг, вважають в НБУ.
В рамках нової архітектури платіжного ринку платіжні послуги зможуть надавати банки, платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори, а також державні органи та органи місцевого самоврядування.
Банки будуть надавати платіжні послуги на підставі банківської ліцензії, небанківські установи – на підставі ліцензії на надання платіжних послуг. Розглядається можливість надання обмежених можливостей з переказу коштів окремим категоріям постачальників (наприклад, телеком і інтернет-операторам, роздрібним мережам, СІТ-компаніям і т.д.).
Як сказав Олександр Яблунівський, Нацбанк очікує, що перша редакція оновленого законодавчого регулювання ринку платежів з’явиться у вересні-жовтні.
Концепція НБУ передбачає появу нових постачальників інформаційних послуг: постачальників послуг з ініціювання платежу (PISP) ​​і надання консолідованої інформації щодо платіжного рахунку (AISP).
Органи державної влади та місцевого самоврядування зможуть надавати платіжні послуги без ліцензії, але за умови попереднього повідомлення та реєстрації Нацбанком.
НБУ вже анонсував низку нововведень. Статус небанківської фінансової установи буде надаватися автоматично разом з видачею ліцензії. Паперові бланки будуть скасовані – ліцензія на надання платіжних послуг буде видаватися в електронній формі.
Незалежно від кількості платіжних послуг буде видаватися одна ліцензія. У ній просто буде зазначено перелік платіжних послуг, які особа має право надавати.
НБУ перейде на електронну форму звітності та взаємодії з учасниками ринку.
Телеком і інтернет-оператори зможуть займатися мікроплатежами, цифровим контентом, оплатою в загальному чеку, голосовими послугами, електронними квитками і благодійністю.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас