Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
1567
Фондовий ринок.
Росія.
Ціни російських єврооблігацій у середу на американських торгах і в четвер на торгах в Європі продовжили знижуватися на тлі загального падіння світових боргових ринків, викликаного коментарями ФРС США про можливість швидкого підвищення процентних ставок. Котирування найбільш ліквідних російських єврооблігацій Rus'30 з погашенням у 2030 р сьогодні упали на 1,5% пункту і досягли рівня 97,000-97,125% від номіналу, що відповідало прибутковості 7,0% річних. На початку тижня ціна цих облігацій досягала 99,500% від номіналу. Головним негативом для ринку облігацій країн, що розвиваються, стали вчорашні коментарі Федеральної резервної системи США, що були сприйняті ринком як сигнал про те, що процентні ставки в США будуть підвищені раніш, ніж передбачалося. На цьому тлі ціни найбільш ліквідних казначейських зобов'язань США різко упали, а їхня прибутковість виросла до 4,25% річних. Слідом за американськими облігаціями вниз пішли і боргові папери інших країн.
Ринок сусідських акцій: досягши серйозного рівня підтримки, російські фонди зробили «відскік» вгору і з лишком відіграли втрати попереднього дня.
Трьома днями спадний тренд котирувань на фондовому ринку РФ і обмежився. Закриття індексу РТС у середу біля сильного рівня підтримки 611 пунктів сприяло посиленню короткострокових «бичачих» настроїв. У результаті, ранком четверга ще намічалися боязкі спроби «продавити» акції далі вниз, але під час відсутності приводу для таких рухів ці спроби швидко перейшли в розворот тренда вгору.
Таким чином, до вечора російський ринок зробив могутній «відскік» по широкому фронті паперів, причому виділяти когось з вирослих у ціні емітентів безглуздо – у більшості випадків вони просто відіграли падіння попереднього торгового дня.
А от серед залишившихся гірше ринку варто згадати Аерофлот, що обвалився на три з зайвим відсотка після фактично загубленого контролю над Шереметьєво за результатами конкурсу на керування аеропортом. Поки рано говорити про силу нового росту. Гравці лише скористалися можливістю (спокійним новинним тлом) для активної гри на підвищення.
У п'ятницю, коли усі фінансові ринки світу будуть чекати даних про економічний ріст у США, такого шансу може не представитися. Локальний характер руху, що відбувся, підкреслюють обсяги торгів, що знизилися.
На класичному ринку акцій Російської торгової системи сукупний розмір угод склав $16,2 млн. Ну, а сам індекс РТС завершив четвер підйомом на 1,45% до оцінки 620,40 пункту.
Україна.
На вчорашніх торгах Першої фондової торгової системи (ПФТС) однойменний індекс понизився на 0,6%, чи 0,52 пункту до 86,81 пунктів. Стало бути, з початку року ПФТС-індекс підвищився на 9,2%, чи 7,28 пункту з 79,53 пунктів. Обсяг торгів за день склав 19 795 000 грн. 41 коп.
Незважаючи на значну активізацію в частині будівництва «потьомкінських фондових сіл», сиречь, кінцево-місячної «показухи», насамперед, відзначимо активну участь корпоративних облігацій у формуванні денного обороту: облігації "Запорізький автомобілебудівний завод" (A) «взяли» вчора 13 941 726 грн. 87 коп., облігації "Аркада-Фонд" (E) – 3 000 630 грн., облігації "Мегабанк" (серія B) – 1 953 150 грн. 03 коп. От і все, де-факто денний оборот зроблений.
Тим часом серед акцій були угоди не тільки з «показушниками», а і з «фішками», де лідирував Укртелеком, акції якого подорожчали до 0.395 грн. а угоди склали 398 491 грн. 18 коп.
Київобленерго «взяли» 339 789 грн. 59 коп., його папери знизилися в ціні з 0.25 до 0.2345 грн. Укрнафтой наторгували 56 295 грн. на тлі стабільної ціни в 40.5 грн.
Ну а тепер перелічимо "показушників" не вказуючи динаміку їхніх цін і денний оборот: Нафтогазтехніка, "УкраСпецБуд", Волинський завод з виробництва синтетичних шкір "Синтетика", Першотравневий райагрохім", "Укрхімпобутсервіс" і Южагропром.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара з розрахунками Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 28,5004 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США з розрахунками "сьогодні" (USD/RUB_UTS_TOD) за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії понизився на 5 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 28,48 RUR/USD, максимальний - 28,5175 RUR/USD. Було укладено 525 угод. Обсяг торгів склав $142,782 млн. Остання угода була зроблена за курсом 28,5175 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 28,34 RUR/USD - АКБ "Басманний";
кращий продаж: 28,34 RUR/USD - КБ "Якиманка".
Середня покупка: 28,30 (0,00) RUR/USD,
середній продаж: 28,36 (+0,01) RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 35,45 RUR/EUR - КБ "Совінком"; Продаж: 35,60 RUR/EUR - КБ "Сфінкс-Банк".
Курс долара на ринку наших сусідів залишається стабільним на рівні 28 карбованців 49 копійок, а от євро знижується.
Наприкінці тижня в Москві курс долара не змінився, залишившись на колишньому рівні - 29.49 RUR/USD. Цей же курс, швидше за все, буде оголошений у якості офіційного на вихідні. Сьогоднішні торги проходили в досить спокійному ключі при відносно низькій амплітуді коливань у діапазоні 28.485-28.51 RUR/USD. Активність учасників торгів у порівнянні з попереднім днем небагато підвищилася - до 10.30 оборот двох сесій ЕТС склав $233.2 млн. Євро продовжує йти вниз: з ранку торги в СЕЛТ ведуться в діапазоні 35.3-35.36 RUR/EUR.
Отже, наприкінці тижня (місяця) ситуація на російському валютному ринку не перетерпіла істотних змін - середньозважений курс американської валюти за підсумками ранкової частини ЕТС розрахунками "завтра" склав 28.4937 RUR/USD. (чи з округленням до копійок - 29.49 RUR/USD). Імовірніше всього, цей же курс буде оголошений у якості офіційного на вихідні. Таким чином, ринок продовжує консолідуватися на досягнутому ще на початку тижня рівні 28.48-28.50 RUR/USD.
Сьогоднішні торги стартували з оцінки 28.4875 RUR/USD., що на 1.25 копійок нижче рівня попереднього закриття і проходили досить спокійно при відносно низькій амплітуді коливань у діапазоні 28.485-28.51 RUR/USD.
Помітимо, що обсяг торгів у порівнянні з попереднім днем небагато підвищився - до 10.30 оборот двох сесій ЕТС склав $233.2 млн.
Представляється, що ріст активності ринку РФ частково може бути пов'язаний з тим, що після узятої напередодні паузи, Центробанк сьогодні знову з'явився на ринку, позначивши підтримку курсу долара на рівні 28.48 RUR/USD. Однак, сміємо припустити, фактор арбітражу не мав вирішального значення для динаміки сьогоднішніх торгів, тому що із самого початку ринок був налаштований доброзичливо до американської валюти. Ймовірним же приводом для підвищення курсу долар/карбованець з'явився ріст курсової вартості долара на світових валютних ринках. Утім, з огляду на мінливі наполягання російських інвесторів, можна припустити, що американська валюта навряд чи буде знаходитися довго у фаворі, і найближчим часом, швидше за все, відновить своє зниження.
Ситуація на російському грошовому ринку як і раніше не вселяє побоювань. До п'ятниці залишки на коррахунках кредитних організацій помітно виросли, склавши 256.68 млрд. руб. (+50.2 млрд. руб.), а сума засобів на депозитних рахунках банків у ЦБ РФ, навпаки, небагато знизилася до 195.2 млрд. руб. (-1.8 млрд. руб.). Ставки короткострокового міжбанківського кредитування як і раніше тримаються на низькому рівні, що не перевищує 1-2%.
Курс єдиної європейської валюти на світових валютних ринках сьогодні продовжив своє зниження, опустивши нижче оцінки $1.24. У Росії курс євро також йде вниз: з ранку торги в СЕЛТ ведуться в діапазоні 35.3-35.36 RUR/EUR. Імовірно, у цьому ж діапазоні і буде встановлений курс євровалюти на вихідні. (35,3635 RUR/EUR – А.Д.)
Центробанкові РФ вдалося-таки придушити хвилю спекулятивних продажів і курс долара трохи відкоригувався, імовірно, за рахунок закриття коротких позицій. Разом з тим, опубліковані дані по темпах росту золотовалютних резервів і вплив на темп інфляції нинішніх дій ЦБ дозволяють думати, що навіть видимість короткострокової стабілізації протримається недовго і почнеться новий значний рух курсу.
Україна.
На вітчизняному валютному ринку завершується січень. У дебюті року головною особливістю торгів безготівковим доларом стала сіра нудьга. Сесії через перманентне домінування попиту на «зелень» майже незмінно завершувалися валютною інтервенцією Нацбанку за однією і тією ж ціною – 5.3361 UAH/USD. Лише в переддень Різдва, 6 січня було проведене єдине «зачищення» - НБУ викуповував «зайві» долари з ринку за курсом 5.3310 UAH/USD.
Відзначимо ще одну особливість січневого ринку: протягом місяця монотонно знижувалася ціна інтервенції. Якщо наприкінці грудня курс «заливання» був на рівні 5.3365 UAH/USD, до дійсного часу в наявності «моральна» підтримка імпортерів: 5.3361 UAH/USD. Будемо об'єктивними: у подібній «нудьзі» є важливий резон. Вітчизняному бізнесу продемонстрована валютна стратегія Нацбанку, а для тих, «кому не дійшло», С.Тігіпко тими ж саме повторив «простими словами» на минулому тижні, уживши формулу «від добра добра не шукають». Думаю, цього напевно виявилося досить. Друге, стабільність і упевнений контроль НБУ за курсом (на тлі світових, між іншим, катаклізмів) – чіткий сигнал міжнародним фінансовим організаціям (потенційним кредиторам) і іншим інвесторам про благополуччя в цьому сегменті діяльності України. Нарешті, останній нюанс. Незважаючи на перманентні валютні інтервенції, НБУ бадьоро рапортує про незмінний ріст обсягу золотовалютних резервів, аргументуючи це явне порушення Закону збереження (маси, енергії і взагалі, матерії) альтернативними долару скупками євро й інших ВКВ. Коментувати цю особливість немає особливого бажання, однак помітимо, що «гратися» сьогодні в крос-курси на форексі, щонайменше, ризиковано. Утім, на Інститутській, очевидно, сидять дійсно профі, здатні «узути» своїх уолл-стритівських і лондонських колег. Так що, «аби на здоров'я».
Отже, учора торги безготівковою «зеленню» закрилися «звичайно»: НБУ «залив» ринок відсутніми доларами по 5.3361 UAH/USD. Сказати по правді, «чешеться мова» уже на початку розділу повідомити, що нинішня сесія завершиться так само, але поки утримаємося.
Почнемо зі старту. Який, до речі, нічим не відрізнявся від попередніх: безготівкову зелень зранку почали працювати по 5.3335/5.3365 UAH/USD. Ці котирування трималися до 10.00, після чого стартував повільний їхній ріст: 5.3340/5.3365 UAH/USD. Плавність і неквапливість сьогоднішнього ринку ніяким чином «не в'язалася» з п'ятницею (звичайно в переддень уік-енду учасники ринку намагаються усе зробити по можливості швидко). Лише до полудня долар піднявся до рівня 5.3350/5.3365 UAH/USD. Тенденція «повзучого росту» збереглася і під час обідньої перерви.
До 13.45 на міжбанку за долар давали 5.3355/5.3375 UAH/USD.
До 14.40 Нацбанк провів валютну інтервенцію, заповнивши доларовий дефіцит за звичним курсом 5.3361 UAH/USD.
Учора до результату торгів на ринку наявних Дніпропетровська на тлі поступового загасання активності котирування іноземної «готівки», небагато зрушивши в 12-13.00, змінилися мало: 5.335/5.345 UAH/USD, євро - 6.62/6.70 UAH/EUR, 0.1883/0.1888 UAH/RUR. Таким чином, за вчорашню сесію долар підріс на 0.3-0.5 копійки, євро упав на 2-4 копійки, а карбованець «підтягся» на 0.02 копійки нагору.
Учора зі слів начальника департаменту неторгових операцій одного з банків-«бегемотів» Дніпропетровська, спостерігався дивний феномен: незважаючи на досить низький курс покупки (5.32 UAH/USD), каси банку буквально «засипали» «зеленню» на тлі відсутності попиту. Тим часом, нагадаємо, у місті, буквально поруч, був присутній реальний попит на оптову кількість наявного долара. Думаю, населення перестало цікавитися валютним ринком і з цієї причини втрачає на роздрібних операціях. Очевидно, починає позначатися авітаміноз, кепська погода та інші «свинцеві мерзенності».
Сьогоднішні торги в Дніпропетровську почалися з оцінок 5.330-335/5.345 UAH/USD, євро - 6.60-63/6.68-70 UAH/EUR, 0.1880-1884/0.1889-1890 UAH/RUR.
До 11.00 ринок скоректувався: 5.335-337/5.343-345 UAH/USD, євро - 6.62/6.66 UAH/EUR, 0.1883/0.1888 UAH/RUR. Думаю, у змінах немає нічого сенсаційного: євро пішов униз через тенденції на форексі, а карбованець переживає чергову фазу «затишку» на тлі стабілізації курсу в Москві.
Збережений незначний попит на «зелень» до полудня «підтримував» ринок деякими угодами. Після 12.00 на дніпропетровській «готівці» наступив загальний затишок. Якщо вчора це носило «зональний» характер, сьогодні падіння оборотів не уник ніхто.
До 13.00 клієнти кудись пропали, а валютники супроводжуючи це зникнення різноманітними епітетами і латинню, вирішили «з горя» пообідати. До речі, у найбільш сміливих дилерів до цієї години курс долара став ще вище: 5.340/5.345 UAH/USD, євро - 6.63/6.65 UAH/EUR, 0.1880/0.1888 UAH/RUR.
Аналіз стану ринку наявних по всій неосяжній Україні дав підстави для деяких висновків.
По-перше, те, що сталося вчора на дніпропетровщині зміна настрою, а заодно і тренда ринку наявних якщо не було підтримано всіма регіонами, то, у всякому разі, у більшості з них змусило місцевих дилерів перестрахуватися, піднявши курс продажу ВКВ.
По-друге, у столиці, ринок якої є «законодавцем мод» для всієї український «готівки», доларовий відкіт продовжився і сьогодні, «зелень» у Києві втратила чергові півкопійки. Стало бути, або в столиці життя подорожчало настільки, що місцеві жителі продовжували здавати ВКВ «заради гривні», столицю вразив приступ патріотизму (типу «наша відповідь на демарш ПАСЕ»). З такою реакцією ринку наявних на зовнішню політику автору ще не приходилося зіштовхуватися!
Отож, уточнимо: у Харкові й в Одесі продаж «зелені» стала вище на півкопійки, у Донецьку (де піднявся прийом) – на копійку. У Запоріжжі й у Криму курси наявного долара не змінилися.
Євро в масштабах країни дешевшав. У Києві на 4 копійки, у першій столиці – на три копійки, у Запоріжжі – на п'ятачок.
Як це ні дивно, але в Дніпропетровську до нинішнього полудня євро виріс у ціні на копійку. Утім, ми не виключаємо, що тут немає ніякої сенсації – просто так були скоретовані котирування.
Наявний карбованець, як ми вже анонсували вище, зараз переживає спад популярності. Очевидно, через сьогоднішнє «затишку» на валютних ринках Росії. У Дніпропетровську сьогоднішні ранкові котирування наявної валюти РФ (0.1883-1884/0.1889-1900 UAH/RUR) до полудня знизилися, а розширення маржі свідчить про падіння оборотів на цьому сегменті ринку: 0.1880/0.1887 UAH/RUR.
У Харкові спостерігалася подібна картина, причому котирування, як і вчора майже збігалися з дніпропетровськими: 0.1888/0.1890 UAH/RUR.
Тим часом, у Києві місцеві валютники в черговий раз підтвердили «своєрідність» туземного ринку, продовжуючи піднімати курс карбованця: 1.8750/1.9000 UAH/RUR на роздробі. Автор губиться в здогадах: чи то в такий спосіб тутешній народ намагається висловити своє відношення до дискусії навколо реверса нафтопроводу «Одеса-Броди», якого домагається Москва, чи то дилери ніяк не вийдуть з-під гіпнозу «року Росії».
До нинішнього четверга, 30 січня, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.335/5.345, євро – 6.65/6.66 UAH/EUR, Київ – 5.325/5.335, євро 6.63/6.67 UAH/EUR (з полудня - 5.325/5.335, євро 6.63/6.67 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.32/5.36, євро 6.60/6.75 UAH/EUR, Донецьк – 5.31-32/5.35-36, євро – 6.60/6.70 UAH/EUR, Одеса - 5.30-32/5.345-355, Сімферополь - 5.33/5.345, Феодосія - 5.33/5.34 UAH/USD, євро 6.63/6.67 UAH/EUR.
Нагадаємо, до 13.20 на ринку наявних Дніпропетровська ціни на долар трохи виросли як наслідок виниклого вчора попиту, євро змінився мало: 5.340/5.345 UAH/USD, євро - 6.63/6.65 UAH/EUR. Карбованець також припав: 0.1880/0.1887 UAH/RUR. Як уже відзначили вище, робота, по суті, припинилася з полудня.
На сьогоднішніх торгах російським безготівковим карбованцем спостерігався відкіт. За сформованою традицією, адекватно московським торгам. Котирування російської валюти почали сесію з оцінки 0.1871/0.1878 UAH/RUR, до 11.00 сталася перша ознака відкоту (0.18710/0.18755 UAH/RUR), потім до 11.55 карбованець просів ще нижче: 0.1871/0.1875 UAH/RUR.
На фініші сесії «глибина» падіння карбованця перевищила всі чекання: 0.1869/0.1872 UAH/RUR.
Як і напередодні, дещо дивує ресурсний ринок. Як і раніше відсутня реакція на монетарний нацбанківський беспредел, а також зовсім не почувається наближення часу звітності: ставки по гривневих кредитах overnight, просівши в порівнянні з учорашніми до рівня 0,5/1.5% річних, перебували в «дражливої» стражденну кредитів вітчизняну економіку нерухомості всю сесію.
Прогноз.
Прогнози для росіян: незважаючи на негативний початок дня сусідський ринок акцій здатен зберігати поточні рівні в чеканні макроданих по США...
Відкриття торгової сесії п'ятниці на фондовому ринку РФ вийшло дуже негативним, у чому можна доглянути бажання інвесторів зафіксувати прибуток після непоганого росту попереднього дня. Незважаючи на це акції наших компаній у ході сесії ще здатні повернутися до колишніх рівнів і, швидше за все, велику частину дня проведуть у бічному русі, супроводжуваному млявими спекулятивними коливаннями котирувань. Посилення флуктуацій може відбутися ближче до закриття торгів, коли стануть відомі важливі макроекономічні дані по США, у першу чергу, темпи економічного росту країни. Визначену нервозність на біржах може викликати і заплановане на п'ятницю засідання Ради директорів РАО ЄЕС Росії. Хоча ключове питання, про механізм аукціонів по ОГК, на ньому обговорюватися не буде, ринок буде побоюватися будь-яких голосних заяв від учасників засідання.
Початок лютого на вітчизняному валютному ринку «теоретично» може бути «ознаменовано» ростом попиту на наявну «зелень». Так було завжди. Однак у нинішніх умовах дефіциту наявної гривні на тлі твердої боротьби з інфляцією, «люфт» на ринку наявних став зовсім крихітним. Тому ріст курсу наявної «зелені» якщо і станеться (ми не затверджуємо цього напевно), то в абсолютному вираженні дуже ненабагато. Стримувати «бичачі» настрої будуть дві взаємовиключні тенденції: «соцбалага» у передвиборний період на тлі уважного (у всякому разі, так затверджують кабминовские чиновники) цінового моніторингу. Тому «зайва» гривня не буде «давити» на ринок, її, швидше за все «пересични українці» «оживуть» на споживчому ринку.
Характер торгів на безготівковому ринку долара не зміниться. У лютому, напевно, ми не побачимо нових факторів, здатних розгорнути «імпортну» тенденцію міжбанка.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас