Зеленський вніс в Раду законопроект про незаконне збагачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський вніс в Раду законопроект про незаконне збагачення

Казна та Політика
1595
Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про відновлення відповідальності за незаконне збагачення.
Текст законопроекту №10461 опублікований на сайті парламенту.
“Відсутність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення нівелює роль системи електронного декларування у попередженні та виявленні корупції, оскільки для суб’єктів декларування відсутні правові перешкоди для декларування незаконно набутого майна. Крім того, на сьогодні декларування може бути використано для легалізації активів, набутих незаконним шляхом”, – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.
Також зазначається, що:
  • 91 відсоток населення України вважає корупцію серйозною проблемою,
  • понад 60 відсотків – найбільшою перешкодою розвитку держави.
  • понад 50 відсотків населення найбільш дієвим підходом до боротьби з корупцією вважають невідворотність покарання за такий злочин.
На що спрямований законопроект:
  • Відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення,
  • Запровадження інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У Цивільний кодекс повинні будуть ввести підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необгрунтованими, і межа вартості таких активів (вартість, яка в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).
Стаття за незаконне збагачення передбачатиме:
  • Набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більш ніж на 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її доходи, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
  • Під набуттям активів слід розуміти набуття їх особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність, а також набуття активів у власність чи володіння іншою фізичною або юридичною особою за рахунок, за згодою чи за розпорядженням особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас