Заводи Коломойського працюють у збиток через новий енергоринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заводи Коломойського працюють у збиток через новий енергоринок

Фондовий ринок
1914
Заводи феросплавів Нікополя та Запоріжжя (НЗФ і ЗЗФ) поскаржилися на збитковість роботи через подорожчання електроенергії після запуску нової моделі ринку 1 липня.
Про це заявили керівники зазначених заводів на круглому столі про перші підсумки роботи ринку в парламентському профільному комітеті у Києві.
Як зазначив голова правління ЗЗФ Павло Кравченко, оскільки в собівартості продукції підприємства електроенергія становить близько 60%, то нові ціни на цю сировину призвели до збитків заводу приблизно в 70 млн грн на місяць, а НЗФ – у 122 млн грн.
Він додав, що навіть із новою ціною ЗЗФ із його відносно рівним графіком споживання змушений для повного задоволення потреб купувати 12% електроенергії на найдорожчому ринку.
Голова правління НЗФ Володимир Куцин стверджує, що продукція підприємства подорожчала на 75 дол/тонна, що робить його неконкурентоспроможним на світовому ринку. При збереженні такої ситуації підприємства будуть змушені зупинитися.
Керівники феросплавних заводів, які вже домоглися зупинки рішення регулятора НКРЕКП про підвищення тарифу “Укренерго” в липні в шість разів, заявили, що оскаржать і нове рішення регулятора про зниження цього тарифу на 10% у серпні.
На їхню думку, потрібно дозволити заводам укладати двосторонні договори з виробником дешевої електроенергії “Енергоатом” або встановити обмеження цін для енергоємних експортних підприємств.
Представник Президента у Кабінеті Міністрів Андрій Герус зазначив, що дозвіл подібних контрактів викличе багато пересудів.
Учасники зустрічі домовилися провести 18 липня ще одне засідання за участю НКРЕКП і Міненерговугілля, при координації голови парламентського комітету Олександра Домбровського, на якому обговорять шляхи вирішення проблеми великих споживачів електроенергії.
На думку голови комітету, потрібно оперативно вирішити найгостріші питання, а більш детально підбивати підсумки за результатами роботи ринку за місяць-два або навіть за результатами кварталу.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас