Андрій Усенко: що гальмує український ринок проблемних активів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Усенко: що гальмує український ринок проблемних активів?

Казна та Політика
873
Український ринок NPL має значні перспективи для залучення європейських інвесторів. Проте через низьку якість активів Україна все ще програє у конкурентоспроможності європейським країнам.
Минулий рік став піковим з точки зору розквіту європейського ринку проблемних активів. Загальна балансова сума проданих NPL склала 205 млрд євро за даними Debtwire. Цей показник значно перевищує 2017 та 2016 роки, коли об’єм складав 144 та 107 млрд євро відповідно.
Основний інтерес інвесторів зосереджується на західноєвропейських країнах, зокрема Італії, Іспанії, Ірландії та Греції. На ці країни припадає близько 85% всього обсягу інвестицій в Європі. Коли здійснюється deleveraging (зниження рівня ризикованих позицій) банківських систем, країни – лідери ринку проблемних активів підвищують власну конкуренцію у боротьбі за інвесторів.
Міжнародні інвестори у цілому із зацікавленістю дивляться на український ринок. Це підтверджує, наприклад, поява нового іноземного учасника ринку — чеського холдингу APS Holding, що придбав портфель активів ФГВФО балансовою вартістю близько 8 млрд грн. Проте, загалом Україна на тлі європейських країн займає далеко не найкращу позицію.
Звісно, за останні роки було досягнуто певного прогресу, зокрема, ФГВФО разом із Prozorro створено ефективну та прозору систему продажу активів. Однак все ще залишається відкритим питання роботи із погашення NPL після продажу. Наразі саме це питання є ключовим та визначає привабливість українського ринку для міжнародних інвесторів.
Серед деструктивних факторів, що гальмують розвиток ринку:
  • низька якість NPL активів у порівнянні з європейськими країнами;
  • недостатня інфраструктура для стягнення заборгованості;
  • регуляторні перешкоди. Необхідність купувати активи через факторингову компанію, складність із відкриттям рахунку нерезидента в українському банку;
  • валютне регулювання та податкове законодавство є застарілими й потребують оновлення.
Показовим у справі ефективної інфраструктури повернення заборгованості є індекс Resolving Insolvency, який розраховує World Bank для України, Італії, Іспанії, Ірландії та Греції. Наша країна посідає лише 145 позицію в рейтингу. У той час як західноєвропейські країни – 22, 19, 18, та 62 відповідно. Орієнтовний рівень повернення боргу (центів на долар) складає 9.6 для України проти 65.2, 77.3, 86 та 33.2 відповідно. Саме тому питання модифікації процедури банкрутства в Україні завжди було та залишається актуальним.
Більше того, привабливість активів знижується через значну прострочку за кредитами, що перевищує один чи навіть два роки, банкрутства та припинення діяльності частини позичальників, відсутність застави тощо. Якщо говорити про кредити банків, що знаходяться в стадії ліквідації, то багато боржників не мали наміру їх повертати. Тож в Україні склалася ситуація, коли інвестор готовий інвестувати в NPL активи з IRR на рівні 50-70%, що визначає їх вартість.
З іншого боку, у законодавчому полі відбуваються певні позитивні зрушення. Зокрема, запроваджено інститут приватних виконавців. Проте таких спеціалістів наразі фізично не вистачає, тож проблема залишається не вирішеною.
Також ухвалено кодекс про банкрутства, він набуде чинності восени 2019 року. Більше того, згідно з реєстром судових рішень, значна кількість справ вирішується на користь позичальника, однак, вартість активу втрачається або під час розгляду, або на етапі імплементації рішення.
При збереженні позитивних тенденцій як в регуляторній, так і інших сферах, можна очікувати на збільшення міжнародних інвестицій, що буде сприяти підвищенню конкуренції на локальному рівні – на проблемні активи ФГВФО та комерційних банків.
Але за відсутності поліпшення процедури банкрутства, яка забезпечує посилення захисту кредиторів, зробити якісний крок уперед неможливо. Якщо в Україні процедура банкрутства традиційно використовувалася для виведення активів і неповернення боргів, то для європейських країн — це вже давно так не працює. Переосмислення цих фактів – єдина можливість для перезавантаження українського ринку проблемних активів.
Андрій Усенко, заступник директора, ринок інвестицій і капіталу, KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас