Зростання в Україні дуже стримане і не є стійким - представник СБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання в Україні дуже стримане і не є стійким - представник СБ

Фондовий ринок
350
Державні інвестиції сьогодні обмежуються переважно високими витратами споживання: виплатами відсотків по боргу і соціальними видатками.
Про це розповіла Анастасія Головач, економіст Представництва Світового банку в Україні.
За її словами, нинішнє зростання є дуже стриманим, і його природа не є сталою. У 2016-2017 роках дуже великий внесок у ВВП було зроблено за рахунок хорошого врожаю, а це дуже мінливий і складно прогнозований фактор, тому що кожен рік рекордних врожаїв може і не бути. Інші сектори, які роблять великий внесок у зростання нашого ВВП, – це сектори, орієнтовані на внутрішнє споживання, що теж не є кращими варіантами.
“По суті кошти, які могли б інвестуватися, ми проїдаємо. Дозволити собі нарощувати дефіцит бюджету Україна не може через високі виплати за державним боргом. Тому ми повинні докладати зусиль, щоб стабілізувати його на рівні 2-2,5% від ВВП. Більше того, ми маємо зменшувати наше боргове навантаження, а це можливо лише за умови жорсткого контролю над дефіцитом бюджету”, – зазначила представник СБ.
Головач вказала на те, що в 2017-му МЗП фактично подвоїли, а в 2018-му збільшили ще на 30%. Заробітна плата в держсекторі як відсоток від ВВП зросла з 9,6% в 2016 році до 11% – в 2018-му (це з урахуванням зарплат в секторі вищої освіти). Якщо порівнювати з порівнянними європейськими країнами, то і 9,6% – це багато, а 11% – це дуже багато.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас