Мінфін має намір довести обсяг випуску 5,5-річних ОВДП до рівня індексного паперу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін має намір довести обсяг випуску 5,5-річних ОВДП до рівня індексного паперу

Фондовий ринок
381
Міністерство фінансів України планує продовжити виставляння на первинних аукціонах випуску облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) з погашенням 26 лютого 2025 року, щоб довести обсяг випуску до еквівалента $1-1,5 млрд, достатнього для його включення в перелік індексних паперів.
Про це повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” учасники нещодавньої зустрічі Мінфіну з первинними дилерами.
Як сказала директор блоку “Ринки капіталу” Альфа-Банку Тетяна Попович, включення паперу в число індексних збільшить попит на нього і в цілому підвищить інтерес нерезидентів до українського ринку.
Вона нагадала, що стратегія Мініфіну передбачає збільшення внутрішнього боргу в гривні, щоб знизити залежність від курсових ризиків.
За словами іншого учасника зустрічі, який побажав залишитися невідомим, Мінфін підтвердив плани обмежити пропозицію валютних ОВДП і постаратися добитися зниження ставок за ними вже на найближчих аукціонах 16 липня.
Нагадаємо, дебютний аукціон з розміщення ОВДП з погашенням в кінці лютого 2025 року Мінфін провів 11 червня цього року і залучив на ньому 3,42 млрд грн під 15,85% річних. Через два тижні він дорозмістив ці папери під таку саму ставку на 4,39 млрд грн, довівши загальний випуск приблизно до еквівалента $0,3 млрд. Продавець відзначав, що більш ніж половина покупців цих ОВДП – нерезиденти.
У графіку на третій квартал Мінфін скоротив кількість аукціонів з розміщення валютних облігацій. Згідно з ним, він планує щомісячно проводити первинні аукціони з продажу ОВДП в доларах (16 липня, 13 серпня і 10 вересня) і один раз – в євро (27 серпня), пропонуючи на них річні і дворічні папери.
На останніх подібних аукціонах 25 червня Мінфіну вдалося знизити ставку за річними доларовими паперами з 7,25% до 7% річних, за дворічними – з 7,75% до 7,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас