ПУМБ визнано одним із системно важливих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПУМБ визнано одним із системно важливих банків

Особисті фінанси
66
Згідно з новою методологією Перший Український Міжнародний Банк (ПУМБ) був визнаний системоутворюючим банком. Всього регулятор визнав 14 з 76 банків системно важливими.
Статус системно важливого накладає на банк додаткові зобов’язання. З 1 січня 2020 року ПУМБ повинен виконувати посилені значення ключових нормативів: норматив миттєвої ліквідності (Н4) банку повинен бути не менше 30%, а максимальний розмір кредитного ризику на одного контрагента (Н7) не повинен перевищувати 20%.
«Коли в минулому році наш банк проходив стрес-тестування, аудитори сказали: ви занадто консервативні. Для банку – це справжній комплімент. Це означає, що ПУМБ більш захищений і краще підготовлений до різних, в тому числі і кризових сценаріїв. До системно важливих банків НБУ висуває додаткові вимоги, які вступлять в силу з 2020 року. Частково ми їх вже виконали. Наприклад, якщо для всіх банків миттєва ліквідність повинна становити 20%, для системно важливих – 30%, то у ПУМБ станом на кінець 2018 року цей показник вже становив 69%», – прокоментував Голова Правління ПУМБ Сергій Черненко.
Норматив Н7 банку на початку року становив 15,3%, а станом на 31.05.2019 опустився до 14,9%.
Також системно важливі банки повинні сформувати додатково до нормативного значення достатності основного капіталу буфер системної важливості, який почне діяти з 1 січня 2021 року. Розмір буфера для ПУМБ становить 1%.
Крім того, банки повинні будуть розробити план відновлення діяльності відповідно до вимог Національного банку, який буде сприяти швидкій стабілізації роботи цих установ в умовах кризи.
У список системоутворюючих банків потрапили 4 державні банки, 6 банків з іноземним капіталом і 4 банки з українським капіталом. З переліком системно важливих банків можна ознайомитися за посиланням.
За матеріалами:
ПУМБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас