Держава в смартфоні: бізнес запропонував своє бачення концепції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава в смартфоні: бізнес запропонував своє бачення концепції

Казна та Політика
1404
Процес переведення держави в смартфон варто розділити на дві складові – послуги (в тому числі, видача документів і довідок) і реєстри/відкриті дані.
Таке бачення надає Бізнес Асоціація України.
“Асоціація завжди виступала за зменшення будь-яких прямих контактів бізнесу з державними службовцями з метою зниження рівня корупції, детінізації економіки, спрощення процесів погоджень та отримання різних документів, довідок тощо”, – зазначили в Асоціації.
Як нагадали в БАУ, зараз в електронному вигляді надається вже 125 послуг.
“Однак, більшість з них, на жаль, не працює на 100% в онлайні, а система ідентифікації залишається незручною для громадянина і бізнесу”, – додали в БАУ.
На думку бізнесу, вже зараз в електронний формат варто переводити 13 послуг і 16 реєстрів.
“Хоча, безумовно, їх кількість значно більша і надалі бізнес сподівається, що все-таки більшість послуг/інформації, що надається державою, буде діджиталізовано. А документообіг в органах влади електронізіровано, що надасть можливість онлайн відстежувати будь-яке звернення”, – підкреслили в Асоціації.
В контексті послуг, мова йде про:
  • ініціативу BankID, що дозволить українцям відкрити банківський рахунок зі свого смартфона без фізичної присутності для ідентифікації.
  • впровадження безготівкових платежів за адмінпослуги – системно і по всій країні.
  • передачу електронної звітності з використанням цифрового підпису в держоргани.
  • створення Е-кабінету для митниці (за аналогією з податковим) для ефективного часового контролю виконання митних формальностей.
  • онлайн подачу документів в “єдине вікно” без участі митного брокера та митної декларації без спеціальної платної програми.
  • замовлення марок акцизного податку, яке вже давно має відбуватися онлайн у Кабінеті платника податків, але в реальності компанії везуть флешку в територіальні відділення ДФС.
  • впровадження видачі Е-рецептів для лікування тварин, що дозволить підвищити якість і безпеку продукції (м’яса, молока і т.д.).
  • можливість видачі споживачам гарантійних талонів на побутову техніку та електроніку в електронному вигляді, за прикладом деяких країн ЄС або США.
  • повноцінне впровадження додатку “Купуй безпечне”, що допоможе визначити, чи ввозився товар офіційно в Україну, щоб зрозуміти, чи адаптований або він до вимог нашого ринку.
  • створення Е-кабінету заявників для візуалізації всіх етапів затвердження проведення клінічних випробувань і Е-кабінету для візуалізації процесу проходження розмитнення вантажів з досліджуваними лікарськими засобами та допоміжними матеріалами.
  • виконання вимог ФАО для приєднання до системи електронного обігу фітосанітарних сертифікатів в Україні.
Крім того, пропонується:
  • Створити єдину базу даних медичних виробів на ринку України – для боротьби з сірим імпортом.
  • Надати офіційний статус і запустити Реєстр клінічних досліджень лікарських засобів. Створити єдиний офіційний Реєстр лікувально-профілактичних установ і фізичних осіб-підприємців, які мають ліцензію на медичну діяльність, інформації про акредитацію.
  • Створити реєстри пацієнтів, щоб мати актуальну статистику, наприклад про поширеність і кількість захворювань в Україні та по регіонах.
Щоб помістити державу в смартфон у контексті взаємодії з громадянами, Україна вже зробила значні кроки в цьому напрямку, але рух варто продовжувати.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас