Вчені створили речовину, яка порушує закони хімії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили речовину, яка порушує закони хімії

Технології&Авто
5370
Дослідники з Росії, Німеччини і Швеції спільно довели можливість існування речовин, нереальних з точки зору звичного розуміння законів хімії.
Авторам нової роботи вдалося змінити кристалічну решітку однієї зі сполук берилію, пише Популярна Механіка.
Піддавши сполуку берилію впливу тиску, який в сотні тисяч разів перевищує атмосферний, дослідники добилися перетворення кристалічної структури матеріалу до п’яти-і шести атомів кисню навколо атома берилію, хоча раніше вважалося, що максимально можливе число не перевищує чотирьох.
«Ми працювали з херлбутитом – однією з форм сполуки берилію з хімічною формулою CaBe2P2O8. У класичних умовах він має тетраедральную структуру – берилій формує чотиригранні піраміди з атомами кисню, і донедавна вважалося, що це максимально можлива координація берилію. Однак наші колеги з Німеччини провели експеримент, в результаті якого з’ясувалося, що кристалічна структура може перебудовуватися», – розповідає один з авторів дослідження, професор Ігор Абрикосов.
Як пояснив учений, в ході експерименту матеріал помістили в алмазне ковадло, де він піддавався впливу надвисоких тисків. Так, при тиску в 17 ГПа (170 тисяч земних атмосфер) відбулося збільшення числа атомів кисню, що оточують берилій, до п’яти, а при тиску в 80 ГПа (800 тисяч земних атмосфер) кристал перебудовувався так, що це число зросло до шести.
Теоретичне моделювання результатів експерименту було проведено вченими НДТУ МІСіС в рекордно короткі терміни – всього за один місяць.
Для розв’язання рівняння Дірака, яке описує стан електронів у речовині, з заданими перемінними була задіяна вся обчислювальна потужність суперкомп’ютерного кластеру лабораторії. Результати обчислень майже повністю збіглися з результатами експерименту – відмінності мінімальні й перебувають в допустимих рамках похибки.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас