В НБУ назвали причини, через які у 104 банків відібрали ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали причини, через які у 104 банків відібрали ліцензії

Казна та Політика
643
В Україні станом на 1 червня цього року мають банківську ліцензію 76 банків, замість 180. З ринку пішли банки-“зомбі”, які не вирішили свої проблеми після кризи 2008-2009 років, банки-“пральні”, які займалися відмиванням грошей через схемні операції, і банки-“пилососи”.
Про це розповіли виданню “Комментарии” в Національному банку України.
Як повідомляється, 180 банків у країні мали банківську ліцензію станом на 1 січня 2014 року. З тих пір в Україні кількість банків почала зменшуватися.
“Оздоровлення банківського сектора відбувалося в рамках чинного законодавства. В результаті, з ринку пішли банки-“зомбі”, які не вирішили свої проблеми після кризи 2008-2009 років, банки-“пральні”, які займалися відмиванням грошей через схемні операції, і банки-“пилососи”. Останні збирали гроші вкладників для фінансування бізнес-проектів своїх власників і нерідко працювали, як класичні фінансові піраміди”, – пояснили журналісту видання “Комментарии” в НБУ.
Скоротити кількість банків зі 180 до 76 Нацбанк зміг, провівши всебічний аналіз фінансового стану кожного з установ. Також, кожен банк повинен був виконати встановлені нормативи, які в першу чергу забезпечували захист інтересів вкладників і кредиторів банку. Ці норми були передбачені законодавством. Але справитися з вимогами змогли не всі структури.
“72 банки пішли з банківського сектора через незадовільний фінансовий стан, зокрема, втрати капіталу/ліквідності, а також невиконання нормативів. Десять банків перестали працювати добровільно, ще 10 банків покинули ринок через порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу, 5 банків у зв’язку з непрозорою структурою власності банку і 4 установи приєдналися до інших банків. Ще три банки припинили діяльність, оскільки перебували на території тимчасово окупованого Криму, в Донецькій і Луганській областях. Це такі установи, як ПАТЧБРР”, ПАТ Банк “Морський”, АТ “СП БАНК”, – зазначає регулятор.
Крім цього, з 1 січня 2014 року по 21 червня 2019 з Державного реєстру банків було виключено 26 банків. Ще 83 банку станом на 21 червня цього року знаходяться в режимі ліквідації.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас