Українець витрачає на ліки $73 на рік - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українець витрачає на ліки $73 на рік - дослідження

Особисті фінанси
407
Жителі України в 2018 році витратили на ліки в середньому $73 на людину, тоді як в 2016 році цей показник становив $54.
Про це йдеться в інфографічному довіднику «Фармацевтика України 2019», підготовленому компанією Top Lead за підтримки фармацевтичної фірми «Дарниця», юридичної фірми Aequo і Торгово-промислової палати України.
У довіднику зазначається, що в країнах Європи витрати на ліки суттєво вищі, ніж в Україні. В Естонії цей показник становить $258, в Португалії – $279, в Швеції – $509, в Норвегії – $613, в Ісландії – $764.
Автори дослідження звертають увагу, що 99% витрат на лікарські засоби в аптечному сегменті фінансує безпосередньо населення України. У країнах Європи істотна частина витрат покривається за рахунок медичної страховки і державних програм. Таким чином, факторами зростання споживання ліків в Україні можуть стати державне фінансування і розвиток страхування.
«Зростання споживання в найближчі роки забезпечать не тільки зростання доходів українців. 99% препаратів громадяни України купують власним коштом. Водночас, в США і Євросоюзі більшу частину витрат на ліки покриває страхування і державні програми підтримки охорони здоров’я», – зазначає голова ради директорів «Дарниця Груп» Дмитро Шимків.
«В Україні фармацевтика могла б бути ще більш помітною, якби держава зробила ставку на індустрію з високою доданою вартістю. Поки ж є чинники, що стримують зростання галузі, зокрема, високе оподаткування. Податкове навантаження на галузь в п’ять разів більше, ніж на видобувну промисловість, і в 18 разів більше, ніж на сільське господарство», – прокоментував генеральний директор компанії Top Lead Станіслав Шум.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас