Реформа ринку електроенергії допоможе Україні збільшити інвестиції в енергетику - Forbes — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа ринку електроенергії допоможе Україні збільшити інвестиції в енергетику - Forbes

Енергетика
323
Енергетичний ринок України був неефективний і отруєний корупцією, а це створювало значні труднощі для припливу інвестицій, проте з введенням 1 липня нового енергоринку ситуація зміниться.
Про це пише Forbes.
Як пише видання, в Україні є низка проблем в енергосекторі: інфраструктура старіє, вона гостро потребує обслуговування і оновлення. Система, що існувала до реформи, не сприяла залученню інвестицій в країну.
Два роки тому український парламент ухвалив закон, який передбачає нову модель ринку електроенергії, аналогічну тій, яка використовується країнами-членами ЄС. Це дозволить інтегрувати енергосистему України в ENTSO-E і посилити енергетичну безпеку України, зазначається в матеріалі.
Відзначається, що реформа ринку електроенергії допоможе збільшити інвестиції в сектор: за остаточною оцінкою Українського інституту майбутнього, генерувальні компанії зможуть залучити в 11,5 разу більше інвестицій у порівнянні зі сценарієм, якщо реформа не була б запущена.
Проведення енергетичних реформ й інвестиції також призведуть до збільшення експорту українських енергоносіїв до ЄС. Обсяг експорту може зрости до 25 млрд кВт-год у 2030 році в порівнянні з сьогоднішніми 5 млрд кВт-год. Це збільшить доходи від експорту електроенергії до 1,5 млрд доларів. Синхронізація з ENTSO-E також посилить конкуренцію на внутрішньому ринку електроенергії та змусить компанії боротися за внутрішніх споживачів, пропонуючи кращі ціни і якість обслуговування, пише Forbes.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас