Міжбанк: як ринок зустріне липень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: як ринок зустріне липень

Валюта
935
Цей понеділок на валютному ринку пройде під впливом двох основних чинників: перший день нового місяця і кварталу; зарахування валютної виручки відразу за два дні: за минулий четвер і неробочу в Україні (але робочу в ЄС і США) п’ятницю.
Перший день нового місяця і кварталу. Клієнти будуть підбивати підсумки минулого звітного періоду і активно формувати свої плани на липень. Це зазвичай призводить до зниження активності на міжбанку. Ми прогнозуємо на сьогодні падіння статистики торгів – до 380-400 млн доларів при укладенні до 440-500 угод.
Зарахування валютної виручки відразу за два дні: за минулий четвер і неробочу в Україні (але робочу в ЄС і США) п’ятницю. Хоча обов’язковий продаж валютної виручки Нацбанком скасовано – зазвичай зараз експортери витрачають валюту, що заводиться, досить швидко. Як тільки у них закінчується гривня від отриманих відшкодувань ПДВ – валютна виручка швидко виходить на міжбанк. Так буде і цього разу. Ті з компаній, хто вже витратив гривню від держави на виплати зарплати і відрахувань на неї за червень – з сьогоднішнього дня почнуть продавати валюту для своїх господарських потреб. Зазвичай на початку звітного періоду це орендні платежі, розрахунки за сировину і матеріали, а також інші операції для забезпечення бізнесу. Валютні надходження за два дні (27 і 28 червня) досить швидко вийдуть на міжбанк, що спрацює на користь гривні.
Частково додатково підтримає гривню:
 а) зниження ліквідності в банках (коррахунки впали відразу на 8,3 млрд гривень – до 51,3 млрд, хоча значною мірою ці ресурси просто перекочували на короткі депозити банків до Нацбанку на ці триденні вихідні і скоро повернуться в систему);
б) продовження зниження котирувань готівкового ринку і “затарювання” валютою обмінників за три попередні вихідні дні. Ця валюта через операції з валютною позицією банків вийде на міжбанк додатковою пропозицією;
в) завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Частина іноземців вже з сьогоднішнього дня буде продавати валюту, щоб завтра купити облігації.
Проти гривні спрацює фактор швидкого початку періоду репатріації дивідендів компанії “дочок” іноземних компаній і низькі обсяги операцій за рахунок ефекту початку місяця, коли курс буде залежати від дій найбільших гравців і спекулянтів (активно грають на малооб’ємному ринку).
Ми прогнозуємо на понеділок коридор по долару в межах 26,10-26,30 гривень. При найменшій можливості Нацбанк постарається продовжити поповнювати резерви через викуп долара на міжбанку. Використовувати регулятор буде Matching.
Курс долара на Міжбанку – графік:

Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 26,14/ 26,16
євро – 29,69 / 29,71
російський рубль – 0,414 / 0,415
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас