В Україні подешевшають понад 400 лікарських препаратів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подешевшають понад 400 лікарських препаратів

Казна та Політика
2038
З липня 2019 року Кабінет міністрів України удосконалює регулювання цін на всі медикаменти, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів, при їх закупівлі для медичних установ за бюджетний кошт.
Про це повідомляє прес-центр Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і прав споживачів.
За інформацією Держспоживслужби, Національний перелік лікарських засобів складається з 427 препаратів з доведеною ефективністю. Близько 60 з них є популярними ліками, якими найчастіше користуються українці. У грошовому вираженні вони становлять близько 80% від загального обсягу закупівель в регіонах.
Державне регулювання відбуватиметься шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я України граничних оптово-відпускних цін на основі цін на лікарські засоби, зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій республіці, Чеській Республіці, Латвійській Республіці, Угорщині.
Таким чином, ціни на препарати з переліку повинні бути не вищі, ніж ціни в п’яти сусідніх країнах. Обмеження цін буде застосовуватися для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяг продажів за рік становить понад 5 млн грн.
За попередніми підрахунками, запровадження державного регулювання цін на популярні препарати допоможе заощадити близько 214 млн грн. За ці кошти медустанови зможуть придбати додаткову кількість ліків для безкоштовного лікування пацієнтів у стаціонарі.
Для роздрібної торгівлі ліками із зазначеного переліку МОЗ також вводить цінове регулювання, але через механізм регресивних націнок. Він допоможе позбутися негативного явища, коли працівники аптек навмисно переконують придбати дорогі ліки з усіх аналогів.
Механізм регресивних націнок передбачає, що чим вищою буде вартість препарату, тим менший відсоток надбавки зможе встановити на нього аптека.
Якщо вартість препарату до 100 грн – максимальна торговельна надбавка може становити 25%. При вартості упаковки препарату від 100 до 500 грн – надбавка на рівні 20%. Від 500 до 1000 – 15%. Більше 1000 грн за упаковку лікарського засобу – максимальна торговельна надбавка не повинна перевищувати 10%.
Ця робота проводиться на виконання рішення Уряду від 3 квітня поточного року щодо зниження цін на ліки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас