У Казахстані заборонять видавати кредити бідним і спишуть всі їхні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані заборонять видавати кредити бідним і спишуть всі їхні борги

Світ
1190
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив Нацбанку ввести заборону на видачу позик громадянам з доходом нижче від прожиткового мінімуму і списати їм кредитні борги.
Відповідний указ опублікований на сайті глави держави.
В указі міститься доручення уряду і Національному банку в порядку одноразової акції вжити таких заходів.
Як пряму і адресну фінансову допомогу за кожного позичальника з вищеназваних категорій громадян держава погасить основний борг і нараховану за нього винагороду в загальному розмірі до 300 тисяч тенге в банках другого рівня і мікрофінансових організаціях.
При цьому їх загальна заборгованість не повинна перевищувати 3 млн тенге станом на 1 червня цього року.
Для більш ніж 55% позичальників, тобто для 250 тисяч осіб, це означає повну оплату загального розміру заборгованості, включаючи основний борг і винагороду.
Що стосується решти позичальників, то буде погашена частина їхнього боргу в розмірі 300 тисяч тенге, що стане суттєвою підтримкою їм у відновленні платоспроможності і зниженні боргового навантаження.
Для всіх громадян, які мають беззаставні споживчі позики в банках і мікрофінансових організаціях, буде проведено списання нарахованих штрафів і пені станом на 1 липня 2019 року.
Це списання позичальникам буде здійснено, в першу чергу, за рахунок банків другого рівня та мікрофінансових організацій.
Вводиться також заборона на нарахування неустойки, комісій та інших платежів, пов’язаних з видачею та обслуговуванням кредитів, за всіма беззаставними споживчими позиками фізичних осіб з простроченою заборгованістю понад 90 днів.
Буде введена заборона на надання позик громадянам з доходом нижче від прожиткового мінімуму, щоб уникнути подальшого погіршення їхнього фінансового стану.
Національний банк вживатиме додаткових заходів регулювання при видачі беззаставних споживчих позик. Серед них – загальний коефіцієнт боргового навантаження на позичальника, додаткові вимоги до власного капіталу банків та інші.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас