Мораторій на землю обійшовся Україні за рік в $22 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій на землю обійшовся Україні за рік в $22 млрд

Аграрний ринок
2360
Внаслідок заборони на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення в 2018 році ВВП України втратив $22,5 млрд, що на 17% вище його фактичного рівня, підрахували в матеріалі для «Економічної правди» представники Київської школи економіки.
Проаналізувавши вплив земельного мораторію, економісти також дійшли висновку, що цю заборону слід розглядати як «значний структурний перелом», який суттєво вдарив по аграрному сектору країни, витіснивши його на істотно нижчий рівень розвитку. За підрахунками експертів, торік сільське господарство нашої країни могло б згенерувати близько $35,8 млрд доданої вартості замість фактичних $13,3 млрд.
У своєму аналізі економісти намагалися отримати «чистий» вплив мораторію, враховуючи групу чинників, які могли б впливати на продуктивність у секторі. Наприклад, брали до уваги пільгове оподаткування, інтеграцію з СОТ і Євросоюзом, макроекономічну ситуацію, вплив аграрної політики, фінансову кризу 2008 року, анексію Криму та ін.
Нагадаємо, що заборону на купівлю-продаж сільськогосподарських земель з 2001 року в Україні продовжували вже десять разів. Мораторій стосується 66% території країни. 7 лютого знову набрав чинності закон про його продовження до 1 січня 2020 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас