Інвестуємо в кліматичну систему: у чому вигоди? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестуємо в кліматичну систему: у чому вигоди?

Фондовий ринок
519
Чому кліматизація крупних об’єктів нерухомості є обов’язковою умовою успішної експлуатації, та у чому вигоди від такої інвестиції? Думка експерта кліматичного ринку.
Інвестуємо в кліматичну систему: у чому вигоди?
Для побудови та оснащення крупних об’єктів нерухомості потрібен чималий обсяг інвестицій, і кожний власник хоче, щоб ці вкладення повернулись скоріше. Сьогодні жоден ТРЦ чи БЦ не може обійтись без кліматичної системи, для них особливо актуальна безперебійна робота обладнання, адже щодня тут проходять великі потоки людей. Створюючи комфортні умови для відвідувачів круглий рік, власники і девелопери суттєво підвищують статус своїх об’єктів. Більше того, наявність сучасної кліматичної системи може бути вагомим аргументом підвищення орендних ставок.
Експерти кліматичного ринку звертають увагу на наступні ключові умови повернення інвестицій від придбання кліматичної техніки: система має бути сучасною, якісною та енергоощадною.
«Кліматична система обов’язково має бути енергоефективною, адже витрати на електроенергію, необхідну для роботи обладнання, яке використовують для кондиціювання, вентиляції, опалення та ГВП, займають від 50% усіх витрат для офісних центрів і від 70% – для готелів та ТРЦ. Система кондиціонування не працює цілий рік на 100%, тому вона повинна бути розрахована на реальне навантаження в умовах певного клімату. Тобто, треба враховувати не номінальну, а сезонну енергоефективність», – відзначає Володимир Степура, директор компанії «Ліконд», офіційного дистриб’ютора DAIKIN в Україні.
Під сезонною енергоефективністю мається на увазі ефективність роботи кліматичного обладнання як з урахуванням конкретної кліматичної зони, так і враховуючи реальне навантаження обладнання протягом всього календарного року. На даний момент, максимальні показники сезонної енергоефективності (SEER и SCOP) має техніка ТМ DAIKIN.
Провідні виробники постійно впроваджують нові технології, які підвищують енергоефективність, наприклад, двигуни з інверторним керуванням, теплові насоси, більш досконалі та безпечні холодоагенти (R32), також покращується конструкція компресорів, вентиляторів, тощо. Все це дозволяє збільшити енергоефективність та економити на експлуатаційних витратах.
Фахівці відзначають, що для оснащення крупних об’єктів нерухомості частіше за все використовують системи чилер-фанкойл або мультизональні системи (VRV).
«Мультизональні системи мають переваги над системами чилер-фанкойл. З цими системами можна забезпечити поетапне введення в експлуатацію, вони скоріше проектуються, монтуються і вимагають мінімального сервісу під час експлуатації. До того ж, вони енергоощадні і компактні», – відзначає Володимир Степура.
Інвестуємо в кліматичну систему: у чому вигоди?
«Якісна техніка рідко виходить з ладу, кількість поломок мінімальна, отже – така техніка дозволить уникнути витрат, пов’язаних із можливими ремонтами обладнання. Але не варто економити на сервісному обслуговуванні – адже від правильної експлуатації та своєчасного обслуговування багато в чому залежить довговічність техніки», – говорить Володимир Степура.
Експерт радить завжди звертати увагу на досвід роботи монтажних організацій, на кваліфікацію персоналу, наявність і терміни поставки запчастин і т.д., щоб бути впевненим у довготерміновій роботі системи. І тоді вкладені інвестиції будуть повністю виправдані.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас