Уряд може не виконати бюджет на 2019 рік та урізати видатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд може не виконати бюджет на 2019 рік та урізати видатки

Казна та Політика
802
У Національному банку України вважають, що наразі існує високий ризик секвестру бюджету (перегляді державних видатків у бік зменшення через недостачу коштів).
Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність за червень 2018 року.
Зокрема, за даними НБУ, за 5 місяців 2019 року до бюджету не надійшло 28,2 мільярда гривень порівняно з плановими надходженнями. Податкові надходження за цей період зросли лише на 4,8%, в той час як у бюджеті було передбачено зростання на 13,8%.
«Недобір податків був тимчасово компенсований за рахунок боргових запозичень, а також завдяки Національному банку, який із випередженням графіка перерахував до бюджету 64.9 млрд грн (з яких понадпланові перерахування становили 17.3 млрд грн)», — зазначають в НБУ.
Основними причинами недобору коштів Нацбанк вважає падіння курсу валют та, відповідно, надходжень від податку на додану вартість від імпорту, а також зростання обсягів відшкодування ПДВ.
«Однак якщо нинішня динаміка доходів збережеться, це збільшує вірогідність секвестру бюджету. Адже значні короткострокові потреби в погашенні й обслуговуванні боргу обмежуватимуть можливості уряду у фінансуванні дефіциту бюджету», — йдеться у звіті Нацбанку.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас