У НБУ розповіли, скільки заробили платоспроможні банки в травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ розповіли, скільки заробили платоспроможні банки в травні

Фондовий ринок
382
У травні платоспроможні банки отримали 5,3 млрд гривень чистого прибутку, поки за цей же місяць кредитування економіки скоротилися на 1,8%.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
“На сьогодні банківський сектор рекордно прибутковий. За 5 місяців 2019 чистий прибуток банків склав 23,4 млрд гривень (+ 83% р/р). Високі прибутки обумовлені розвитком роздрібного кредитування, а також стрімким зростанням попиту на банківські послуги, що гарантує високі комісійні доходи”, – йдеться в ньому.
Відзначається, що короткострокові ризики для прибутковості незначні, проте банки повинні консервативно підходити до середньострокового планування і припускати, що в майбутньому прибутковість знизиться.
Банки також повинні використовувати високі прибутки на формування запасу капіталу.
НБУ відзначає, що в найближчі роки вимоги до капіталу будуть істотно підвищуватися: потрібно буде формувати буфери консервації та системної важливості (для системно важливих банків), а також покривати капіталом операційний і ринковий ризики (зараз тільки кредитний ризик).
Це особливо важливо для державних банків, які сьогодні виконують нормативи капіталу лише з невеликим запасом.
“Зараз вони зобов’язані перерахувати 90% торішнього прибутку на виплату дивідендів, однак Національний банк переконаний, що доцільніше спрямувати частину прибутку на збільшення капіталу для виконання нових вимог у майбутньому”, – підкреслює НБУ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас