Імпорт газу з ЄС: Україна пропонує Молдові допомогу без участі РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорт газу з ЄС: Україна пропонує Молдові допомогу без участі РФ

Енергетика
382
АТ “Укртрансгаз” запропонувало молдавським колегам скористатися можливостями української газотранспортної системи, аби мінімізувати ризики переривання транзиту газу з РФ із 1 січня 2020 року.
Про це повідомляє прес-служба компанії.
“Укртрансгаз направив пропозицію Молдові у зв’язку із затримкою будівництва інтерконектора Румунія-Молдова, що ставить молдавську сторону у залежність від чергових перемовин з Газпромом. Використання можливостей української газотранспортної системи дозволить мінімізувати потенційні ризики, пов’язані із можливим перериванням транзиту природного газу з Російської Федерації, та гарантувати безпеку постачання газу молдавським споживачам”, – ідеться в повідомленні.
В УТГ наголошують, що сьогодні українська ГТС забезпечує гнучке і надійне транспортування великих обсягів газу до Європи за конкурентними цінами. Наразі жодна інша газотранспортна система не пропонує такої гнучкості та запасу потужності.
“Вже понад три роки Україна забезпечує свої потреби у природному газі без участі Газпрому. Завдяки можливостям ГТС, Україна імпортує весь необхідний обсяг газу з країн ЄС. Молдовські постачальники за допомогою української ГТС можуть скористатися аналогічним підходом, що дозволить Молдові самостійно імпортувати газ з ЄС у разі необхідності”, – заявили в українській компанії.
Крім того, Укртрансгаз запропонував молдовській стороні можливість створити власний страховий запас газу в українських підземних сховищах, щоб забезпечити безперебійне постачання газу молдовським споживачам взимку 2019/2020 років.
Загальна потужність в точках з’єднань між Молдовою та Україною дозволяє транспортувати до 15 млн кубічних метрів газу в день, що повністю покриває потреби споживачів у Молдові, зауважили в компанії.
Офіційна пропозиція була направлена молдовській стороні навесні цього року. Для реалізації такого режиму необхідно підписати угоди між операторами ГТС про взаємодію у всіх точках з’єднання між ГТС України та Молдови у відповідності до європейських правил. Крім того, молдовські трейдери повинні підписати угоди на транспортування та зберігання газу. Ці угоди не створюють фінансових зобов’язань для молдовської сторони, але одночасно дають можливість транспортувати газ українською ГТС з метою імпорту газу в Молдову або закачати газ в українські сховища газу за необхідності.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас