Росія пропонує Україні відмовитися від $2,8 млрд та визнати борг у $80 млрд перед Газпромом - Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія пропонує Україні відмовитися від $2,8 млрд та визнати борг у $80 млрд перед Газпромом - Нафтогаз

Фондовий ринок
7224
Нафтогаз готовий розглянути можливість «мирової угоди» з Газпромом лише на умовах, які передбачають виконання Росією своїх зобов’язань в межах рішень Стокгольмського арбітражу. Російські вимоги, які передбачають відмову від рішень арбітражу, для компанії неприйнятні.
Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, коментуючи пропозицію міністра енергетики РФ Олександра Новака під час зустрічі останнього з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем.
За словами Вітренка, Нафтогаз не отримував від Газпрому пропозицій щодо «мирової угоди», проте якщо така пропозиція все ж надійде, то українська компанія готова її уважно розглянути.
«Зокрема ми можемо розглянути, у якій формі «Газпром» виконає рішення попереднього арбітражу щодо компенсації «Нафтогазу» збитків від невиконання «Газпромом» своїх зобов’язань за транзитним контрактом у 2009-2017 роках. Нагадаю, за цим рішенням «Газпром» нам винен вже більше 2,8 мільярда доларів», — зазначив Вітренко.
За його словами, під «мировою угодою» у Росії розуміють відмову Нафтогазу від виграшу у Стокгольмському арбітражі та від подання нового арбітражу на 11-14 мільярдів доларів.
«Тобто ми маємо щонайменше «добровільно» відмовитися від 2,8 мільярда доларів, а, по максимуму, ще й повернутися у статус боржника за положенням контракту «бери або плати» (більше 80 мільярдів доларів до кінця 2019 року) та газ, відібраний у 2014-2015 році (біля 4 мільярдів доларів)», — повідомив Вітренко, додавши, що у разі укладання нового договору про транзит газу за умовами Газпрому, Росія зможе у будь-який момент припинити транзит, залишивши Україну без доходу від нього.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас