Темпи зростання цін в Україні сповільнюватимуться - Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи зростання цін в Україні сповільнюватимуться - Нацбанк

Казна та Політика
217
Темпи зростання цін в Україні сповільнюватимуться. Національний банк вважає оптимальним рівень інфляції в 5% у середньостроковій перспективі.
Про це заявив головний експерт Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку Олександр Жолудь, повідомляє прес-служба НБУ на сторінці у Facebook.
“Основна небезпека підвищення цільового рівня інфляції вище 5% – це зростання її коливань. За інфляції у 3-5% її коливання упродовж часу зазвичай менші, аніж за зростання цін на 6-10%. Чим більші коливання, тим важче прогнозувати і тим ризикованіші є довгострокові інвестиції. Населення і бізнес у період високої інфляції не схильні довіряти національній валюті”, – ідеться в повідомленні.
За його словами, інфляція на рівні 0% також може бути небезпечною.
“Річ у тім, що основним інструментом впливу на ціни з боку центрального банку є його облікова ставка. Вона має «тягнути» за собою решту ставок в економіці. Проте, коли інфляція дорівнює нулю, а в країні розпочалася рецесія, знижувати ставки для стимулювання економіки просто нема куди. Ніхто не буде давати в борг під від’ємний відсоток”, – пояснює експерт.
Так, переважна більшість розвинених економік ставлять за ціль інфляцію на рівні 2%.
“Економіки, що розвиваються, зазвичай встановлюють вищі цілі – від 2,5% (Польща, Румунія) до 5% (Туреччина, Білорусь, Молдова). Саме такий шлях обрав і Національний банк”, – додав Жолудь.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас