НБУ розповів, що впливало на ціни у травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розповів, що впливало на ціни у травні

Особисті фінанси
178
У травні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,6%. У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%.
Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України, повідомляє прес-служба Нацбанку.
Фактичний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в “Інфляційному звіті” (квітень 2019 року).
  • Базова інфляція у травні залишилася на рівні 7,4% у річному вимірі. Уповільнилося подорожчання непродовольчих товарів внаслідок збереження сприятливої ситуації на валютному ринку.
Натомість зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки прискорилося (до 8,7% р/р).
Незначно збільшилися темпи подорожчання послуг (до 14,1% р/р) під впливом подальшого зростання заробітних плат та стійкого споживчого попиту. Так, прискорилося зростання вартості оренди житла, ресторанів та готелів, відпочинку у санаторно-курортних установах, послуг хімічного чищення.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування продовжило прискорюватися (до 9,3% р/р) насамперед за рахунок подорожчання овочів борщового набору, стрімкішого зростання цін на молоко та м’ясо. Крім того, уповільнилося падіння цін на фрукти внаслідок подорожчання яблук у місячному вимірі та вищих цін на полуницю порівняно з минулим роком.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 17,6% р/р). Зокрема, уповільнилося зростання тарифів на природній газ на тлі відповідних тенденцій на світових ринках.
  • Ціни на паливо в річному вимірі повернулися до зростання (3,1%). Це відбулося внаслідок тимчасових перебоїв з поставками нафтопродуктів з Білорусі, зумовлених потраплянням забрудненої нафти з РФ у нафтотранспортну систему, а також під впливом зростання світових цін на нафту в попередні місяці.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас