Україна може запустити нову програму з МВФ наприкінці року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може запустити нову програму з МВФ наприкінці року

Казна та Політика
201
Україна працює над підготовкою до можливого запуску наприкінці 2019 року нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) на 3-4 роки.
Про це повідомив заступник глави Адміністрації президента (АП) Олексій Гончарук в інтерв’ю “НВ. Бізнес”.
“Ми зараз справді почали думати над новою програмою з МВФ на 3-4 роки, щоб можна було запустити її в кінці року, якщо для цього з’являться необхідні умови”, – сказав він.
“У ній ми спробуємо закласти структурні реформи, які за ці роки виведуть країну на якісно інший рівень”, – додав заступник глави АП.
Гончарук зазначив, що для нової програми є хороші стартові умови: протягом останніх 14 кварталів економіка зростає стабільно, хоча і не стрімко, спостерігається прийнятний рівень інфляції і зростання резервів, а також поліпшення показників в рейтингу Doing Business.
За словами заступника глави АП, зобов’язання України в рамках програми з Фондом повинні бути виконані, щоб виправдати довіру з боку не лише МВФ, але і всіх системних інвесторів.
“Щоб Україна була прогнозованою для партнерів країною, яка співпрацює з міжнародними інститутами, якій довіряють, … необхідно виконувати взяті на себе зобов’язання, а не розробляти екзотичні сценарії”, – сказав Гончарук.
На його думку, умови добре підготовленої програми МВФ можна використовувати для того, щоб здійснити економічний прорив і стати “Східноєвропейським тигром”.
“Але для цього нам треба влітку і восени дуже добре попрацювати для збереження фінансової стабільності. У нас відмінна команда, конструктивний робочий контакт з Національним банком України і Міністерством фінансів. Тому все необхідне у нас для цього є”, – зазначив заступник глави АП.
Він підкреслив, що зараз потрібно бути дуже обережними з будь-якими зробленими кроками, які можуть призвести до нестабільності, нерозуміння з боку міжнародних партнерів, або призвести до втрати надходжень до державного бюджету.
Коментуючи можливу заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, проти чого заперечує МВФ, Гончарук заявив, що це частина передвиборчої програми президента, тому позиція Адміністрації – працювати на якнайшвидше його впровадження.
“Для мене це лише питання часу введення і окремих деталей. Ввести його з початку 2020 року вже майже неможливо, але це не означає, що це питання потрібно відкладати в довгий ящик”, – сказав заступник глави АП.
Нову програму співпраці між Україною і МВФ в рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) надано відразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми в 2019 році.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас