Експерти дали прогнози щодо нового розміщення євробондів Мінфіном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти дали прогнози щодо нового розміщення євробондів Мінфіном

Фондовий ринок
427
Міністерство фінансів України в ході майбутнього розміщення семирічних євробондів може залучити кошти на зовнішньому ринку з прибутковістю 6-7% річних, вважають опитані експерти.
Зокрема, керівник підрозділу з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко зазначив, що очікування подальшого пом’якшення монетарної політики ФРС США та інших провідних центробанків світу викликали ралі на фінансових ринках минулого тижня.
«Оптимістичні настрої інвесторів також допомогли істотно знизитися доходностям українських єврооблігацій. Мінфін своєчасно відреагував на відкрите «вікно» для залучення зовнішніх коштів. У поєднанні з ситуативно низькими дохідностями на ринку, випуск боргових інструментів в євро може дати вартість на рівні 6-6,5% і економію в 2 процентні пункти в порівнянні з доларовими випуском», – прогнозує експерт.
За його словами, додаткові вигоди від випуску боргових інструментів в євро – це розширення бази інвесторів та диверсифікація боргового портфеля, який зараз на 42% номіновано в доларах США і лише на 9% – в євро.
«Це також виглядає логічно з точки зору зовнішньоторговельних відносин, де ЄС є головним партнером України, і розрахунки в євро становлять 30-40% від загального обороту», – додав експерт.
Спеціаліст Dragon Capital Сергій Фурса прогнозує, що Мінфін в ході майбутнього розміщення євробондів може залучити на зовнішньому ринку близько 750 млн євро за ставкою від 6,5 до 7 річних.
«Це папери в євро, за якими потенційний попит нижчий, ніж за доларовими, і обмежене число інвесторів. Але так можна розширити коло інвесторів. Плюс, політичний момент – ставка нижча, ніж за запозиченнями в доларах», – пояснив експерт.
За його словами, залучені кошти будуть спрямовані на фінансування дефіциту держбюджету. Фурса прогнозує, що до кінця року можливий ще один вихід Мінфіну на ринок зовнішніх запозичень.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас