Новий парламент Молдови починає розслідування крадіжки $1 млрд з банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий парламент Молдови починає розслідування крадіжки $1 млрд з банківської системи

Кримінал
420
Депутати нового парламенту Молдови проголосували за створення спеціальної комісії, яка займеться розслідуванням виведення з банківської системи країни $1 млрд.
Згідно з постановою, яку прийнято одноголосно 61 голосом, комісія займеться “розслідуванням всіх обставин девальвації банківської системи Молдови і банківського шахрайства”. Парламентська комісія має подати звіт через 90 днів.
Віце-голова парламенту Олександр Слусар сказав, що “проблеми фінансового і банківського сенатора накопичувалися незалежно від партій, які перебували при владі, проте, починаючи з 2011 року, Молдова перетворилася на регіональну пральню з відмивання грошей, отриманих сумнівним шляхом”.
“Банківська система використовувалася для викачування фінансових ресурсів з резервів Національного банку з подальшим переведенням утворених дірок у державний борг. Через судову і банківську систему Молдови було відмито десятки мільярдів доларів США, в тому числі з Росії” – нагадав він.
За словами Слусара, Banca de Economii (колишній “Ощадний банк Молдавії”) є одним з найяскравіших прикладів рейдерського захоплення і докапіталізації країни, а аналіз подій, що відбулися, підтверджує, що крадіжка мільярда була підготовлена ​​ще в 2010-2011 рр., коли парламент поетапно вносив необхідні для цього зміни.
“Дії, вжиті владою за останні кілька років, були лише імітацією розслідування обставин виведення коштів з банківської системи Молдови, тому необхідно створити комісію, члени якої матимуть доступ до повного другого звіту детективного агентства Kroll, де вказані імена винуватців в крадіжці мільярда”, – заявив Слусар.
У 2015 році в Молдові стало відомо, що з трьох банків – Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів. Банки були ліквідовані, а кошти вкладникам і економічним агентам були повернуті за рахунок активів держави.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас