У кіберполіції розповіли, як захиститися від викрадення коштів з картки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У кіберполіції розповіли, як захиститися від викрадення коштів з картки

Кримінал
874
Для захисту своїх коштів на банківських рахунках необхідно використовувати виключно офіційні додатки мобільного банкінгу і не використовувати неперевірені ресурси для оплати товарів або послуг онлайн.
Про це інформує прес-служба Департаменту кіберполіції України.
“На початку сезону відпусток до кіберполіції все частіше почали звертатися громадяни із повідомленнями про незаконні зняття коштів з їх банківських рахунків. У більшості випадків такі дії зловмисники вчиняли шляхом перевипуску абонентського номеру, підв’язаного до банківської картки користувача”, – ідеться в повідомленні.
Найпоширеніша із шахрайських схем:
  • Абоненту телефонують декілька разів (представляючись таксі, організаціями тощо) та схиляють абонента, щоб той перетелефонував. Далі – замовляють у оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента номери телефону, з яких раніше телефонували. Інколи зловмисники навіть перераховують незначні суми коштів на мобільний рахунок жертви (від декількох гривень), аби точно знати дату останнього поповнення рахунку.
  • Після отримання контролю над карткою зловмисники використовують її для заміни паролю інтернет-банкінгу і, як результат, можуть розпоряджатися коштами потерпілого.
Як мінімізувати ризики викрадення коштів з вашого банківського рахунку:
  • Використовувати окремий номер телефону для зв’язки його з карткою (фінансовий номер) та не передавати його стороннім особам.
  • Використовувати виключно офіційні додатки мобільного банкінгу.
  • У більшості українських операторів мобільного зв’язку можливо підключити послугу додаткового паролю для здійснення операцій з SIM-карткою. Ця послуга значно знижує ризики перевипуску вашої картки.
  • Не передавайте картку стороннім особам під час розрахунків в закладах харчування, магазинах тощо.
  • Не використовуйте неперевірені ресурси для оплати товарів чи послуг онлайн.
  • Для онлайн-розрахунків рекомендовано використовувати сайти із захищеним протоколом (https://).
Якщо ж ви стали жертвою подібних злочинів, необхідно:
  • одразу повідомити про незаконне списання коштів працівників банку та поліції.
  • звернутися до кіберполіції можна особисто під час відвідування підрозділів кіберполіції або ж використовуючи форму зворотного зв’язку на офіційному сайті.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас