Україна використовує в чотири рази більше енергії, ніж в середньому по ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна використовує в чотири рази більше енергії, ніж в середньому по ЄС

Енергетика
1719
Обсяг енергії, яка використовується в Україні для виробництва одиниці товарів і послуг (тобто на одиницю ВВП), майже в чотири рази перевищує середній показник для країн Євросоюзу. Для того, щоб підняти економіку країни, слід почати реформу енергоефективності в ЖКГ.
Про це повідомляє прес-центр Кабміну з посиланням на статтю міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка.
“Обсяг спалювання енергоносіїв в Україні такий самий, як у Франції чи Німеччині. Але ми не будуємо Airbus, як у Франції, або мерседеси, як в Німеччині. І хоча після 2014 року Україна істотно скоротила обсяг споживання газу (у 2012 році він становив 49,6 млрд м3, а в 2018 – 32,3 млрд м3), її економіка перебуває на катастрофічно неконкурентоспроможному рівні енергоспоживання в Європі”, – підкреслив Зубко.
За його словами, за останній час великі промислові компанії України стали значно більше приділяти уваги підвищенню енергоефективності виробництва, впроваджуючи інноваційні технології для зниження обсягів споживання енергії в умовах її нестачі.
Але є ще один важливий шлях вирішення проблеми енергоефективності – підвищення розумного споживання ресурсів в житловому секторі. ЖКГ – друга за енергоємністю галузь в Україні (після металургії, машинобудування, хімії, нафтохімії). Її потенціал в плані ефективного споживання ресурсів становить, за оцінками фахівців, приблизно 40% від потреби всієї країни.
“На цьому напрямку і було вирішено зосередити зусилля, почавши реформу енергоефективності в ЖКГ. Ключове питання полягав в тому, як колосальні ресурси, які витрачаються на підтримку неефективної системи, втілити в джерело для фінансування енергоощадних програм. Адже ці гроші все одно витрачаються: або людьми, які платять за комунальні послуги, або державою, яке виділяє субсидії”, – зазначив міністр.
Його ідея полягає в тому, щоб, проінвестувавши один раз в енергоефективність, покласти край зайвій розтраті енергоресурсів. Інвестування в енергоефективність дорівнює інвестуванням в економіку і в майбутнє.
За матеріалами:
Урядовий портал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас