ICU прогнозує ослаблення гривні до 28,5 грн/$ до кінця 2019 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ICU прогнозує ослаблення гривні до 28,5 грн/$ до кінця 2019 року

Валюта
699
За відсутності шоків гривня до кінця року поступово ослабне до 28,5 грн/$. Такий прогноз озвучили сьогодні у фінансовій групі ICU.
Як зазначив в ході презентації квартального звіту компанії керівник підрозділу з фінансового аналізу корпорацій Олександр Мартиненко, різке ослаблення, що почалося на початку травня, стало результатом збільшених глобальних економічних і політичних ризиків, внутрішньополітичної невизначеності, а також збільшення попиту на іноземну валюту з боку імпортерів і компаній, що перераховують дивіденди за кордон.
«Ми очікуємо, що завдяки початку роботи системи Clearstream додатковий попит на гривневі ОВДП з боку іноземних інвесторів допоможе відносній стабілізації гривні, і курс національної валюти залишиться нижчим за позначку 27 в найближчі кілька тижнів. Проте до середини літа курс може знизитися до 27,3-27,7 грн/$ під тиском попиту на іноземну валюту з боку імпортерів енергоносіїв (Нафтогаз та інші) і платників дивідендів, при низькій активності на валютному ринку експортерів», – зазначив Мартиненко.
У ICU прогнозують, що зростання реального ВВП України в 2019 році сповільниться до 2,3%. Ключовими чинниками зростання як і раніше є зростання доходів населення і споживчий попит. Інвестиційний попит в цьому році суттєво знизиться через вибори і перестановки в політичному керівництві країни, відзначають в компанії.
Згідно з прогнозом, інфляція сповільниться до 8% до кінця 2019 року. Сприяти її уповільненню буде прихильність влади до попередньої монетарної і фіскальної політики. Перешкоджати зниженню інфляції буде все ще високе зростання доходів населення, собівартості аграрної продукції та продуктів харчування, комунальних тарифів, телекомунікаційних послуг і акцизного збору на алкоголь і тютюнові вироби. Значні інфляційні ризики несуть дестабілізація паливного ринку через обмежені російські поставки і коливання валютного курсу.
Як зазначив фінансовий аналітики ICU Михайло Демків, базовим сценарієм є обережне зниження облікової ставки НБУ до 16% на кінець цього року.
«З огляду на досить сильну залежність між нею і вартістю гривневого ресурсу для підприємств, не варто очікувати його зниження більш ніж на півтора процентних пункти. В результаті досить висока вартість кредитів продовжить негативно впливати на економічне зростання», – підкреслив він.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас