Експерт повідомив, навіщо Україні планувати бюджет відразу на три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт повідомив, навіщо Україні планувати бюджет відразу на три роки

Казна та Політика
406
В Україні в 2019 році вперше підготували трирічну Бюджетну декларацію. Раніше таке планування виконувалося лише на рік, і новий підхід виправданий, розповів фінансовий експерт, голова інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак.
“Перехід на трирічне бюджетне планування – безумовно, позитивне і дуже важливе нововведення. Чому це важливо? Є великі проекти, які реалізуються не один рік. Наприклад, будівництво мосту. Раніше суми на такі проекти закладалися в бюджеті на кожен рік окремо. І при голосуванні депутати могли викинути цей рядок бюджету, тобто проект заморожувався. Крім того, в кінці року неосвоєні бюджетні гроші “згорали”. При середньостроковому плануванні можна гарантовано передбачити суми відразу на кілька років. до того ж кошти з одного року можуть переноситися на наступний, а не “згорати”, – сказав Козак.
Як повідомляли в Мінфіні, цей документ буде містити “стелі”, або граничні показники видатків на наступні три роки.
Бюджетна декларація – це стратегічний документ, який визначає основні параметри державного бюджету та напрямки бюджетної політики на наступний рік. У декларації також зазначаються макропоказники, на яких планується розрахувати бюджет. Макропрогноз готує Мінекономрозвитку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас