Юлія Курило: Світ офшорів. Що змінюється на залежних від Британії територіях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Курило: Світ офшорів. Що змінюється на залежних від Британії територіях

Світ
1571
Багато відомхи світових офшорів посилили правила гри, дещо розгубивши привабливість в очах бізнесу, який звик до мінімальних вимог до ведення там діяльності.
Уряди держав, в боротьбі з криміналом і за доходи бюджетів, об’єднують зусилля, змушуючи традиційні податкові гавані посилювати регуляторне середовище, співпрацювати в обміні інформацією, забезпечувати прозорість у частині походження капіталів і їхніх реальних власників. Інакше – чорний список з усіма наслідками, що з цього випливають.
Вже до 10 січня 2020 року всі держави ЄС мають забезпечити роботу реєстрів, в яких будуть міститися відомості про кінцевих бенефіціарів (UBO) компаній і трастів, зареєстрованих в їхніх юрисдикціях.
Ці реєстри увійдуть до центрального загальноєвропейського реєстру, забезпечивши централізований доступ до даних податковим та митним органам, поліції і європейській фінансовій розвідці, нотаріусам і адвокатам, банкам тощо.
У боротьбі за достовірність даних реєстрів держави змагаються в імплементації різних механізмів перевірки даних.
Наприклад, Великобританія обговорює з бізнесом плановані реформи корпоративного законодавства. На стадії реєстрації, обов’язковій особистій ідентифікації будуть піддані посадові особи компанії, а також кінцеві бенефіціари. Реєстрація компаній буде умовною, і скасовуватися автоматично, в разі, коли зазначені особи не пройдуть перевірку. Прогресивна громадськість обговорює осіб, відповідальних за проведення ідентифікації. Чи будуть це реєстраційні агенти, юристи, або посадові особи Company House. Обговорюється також формат ідентифікації.
Залежні Британські території не стоять осторонь того, що відбувається на туманному Альбіоні. Ледве затвердивши правила розкриття кінцевого бенефіціара, впроваджуючи план BEPS, Guernsey, Jersey, BVI впровадили правило реальної економічної присутності компаній для підтвердження статусу податкового резидентства компаній з цієї юрисдикції.
Оскільки законодавство нове, порядок їх застосування та нюанси перехідних періодів стали предметом дискусій.
Нещодавно роз’яснення у вигляді проекту Кодексу запропонував увазі громадськості уряд Британських Віргінських Островів. Закон про економічну присутність, який набрав чинності 1.01.2019 року і який стосується банків, страхових компаній, фондів, компаній, що управляють, лізингового бізнесу, судноплавних і холдингових компаній, компаній, які отримують доходи від прав інтелектуальної власності, що займаються дистрибуцією і сервісом тощо, пред’являє до бізнесу вимогу про реальну присутність на BVI.
Термін для приведення діяльності у відповідність до закону невеликий – до 30 червня 2019 року. У практичному сенсі для компаній виконання вимог реальної економічної присутності означає таке:
  • Діяльність з управління бізнесом має здійснюватися з BVI;
  • Обов’язковою є адекватна обсягам бізнесу наявність у компанії кваліфікованого персоналу, присутнього на BVI (outstaff допускається);
  • Компанія несе витрати, пов’язані з бізнесом на BVI;
  • Фізичний офіс, інші приміщення, необхідні для забезпечення бізнесу на BVI;
  • Якщо бізнес пов’язаний з реалізацією прав інтелектуальної власності, спеціалізоване обладнання, необхідне для цього, має бути розміщено на BVI.
Якщо реальну діяльність не вести, то потрібно або ліквідувати компанію, або щорічно доводити податкове резидентство в іншій країні, крім країн з чорного списку ЄС, підтверджувати доведеться і виплату податку з доходу, отриманого в інших країнах.
Компанія мусить надати інформацію, що дозволяє податковому органу BVI відстежувати, чи веде вона відповідну діяльність і чи виконує вона вимоги щодо економічної присутності. Інформацію надає зареєстрований агент компанії, вона повинна бути інтегрована в систему пошуку інформації про компанії та бенефіціарів BOSS.
Реєстраційний агент зобов’язаний розкривати кінцевих бенефіціарів. Зазначимо, що поняття «кінцевий бенефіціарний власник» в різних юрисдикціях визначається по-різному.
Для Британських Віргінських островів UBO – фізособа, яка володіє прямо чи опосередковано більш ніж 25% капіталу компанії, голосуючих акцій на загальних зборах, або ж здійснює контроль будь-яким іншим способом. Якщо його не встановили – UBO вважається глава виконавчого органу. Це може бути застосовано до всіх компаній, зареєстрованих в BVI на підставі Акту про компанії 2004 року, але не поширюється на партнерства, засновані в BVI, і на трасти в юрисдикції BVI.
Нове законодавство Островів вимагає, щоб юрособи надавали інформацію щорічно. Ті компанії, які не є податковими резидентами BVI, повинні будуть повідомити про юрисдикцію, в якій вони є податковими резидентами. За надання неправдивої інформації загрожує штраф до $75 тис., п’ять років в’язниці і примусове закриття компанії.
Компаніям рекомендують провести внутрішню перевірку, щоб з’ясувати, чи здійснює вона яку-небудь діяльність із наявних видів і чи вважається вона податковим резидентом за межами BVI, чи потрібні структурні зміни.
Британські Віргінські острови втрачають переваги, які приваблювали бажаючих мати «бюджетну» офшорну компанію, реєстрація фірм-пустушок стає неможливою, як і обслуговування цих фірм, адже операційні банки рахунки таким компаніям уже давно не відкривають.
Ідентичні за змістом вимоги введені в дію в інших Британських залежних територіях. І якщо Guernsey і Jersey не користувалися особливою любов’ю у українського бізнесу і раніше: високі стандарти compliance при прийнятті клієнтів на обслуговування, відносно високі тарифи, труднощі з реалізацією схем видачі генеральної довіреності, і на управління банківським рахунком – все це робило роботу з островами непопулярною у масового споживача, то ускладнення роботи на BVI стало для багатьох споживачів офшорного бізнесу неприємним сюрпризом.
Реєстраційні агенти і девелопери, з оглядкою на Кіпр, задоволено потирають руки. Ускладнення регуляторного середовища означає більше витрат для клієнтів, більше можливостей для місцевих юристів (реєстраційних агентів) заробити. Відтак, рахуй-те!
Юлія Курило, адвокат, експерт з міжнародного корпоративного права
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас