В НБУ пояснили, чому 2 останні місяці інфляція перевищувала прогноз регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ пояснили, чому 2 останні місяці інфляція перевищувала прогноз регулятора

Казна та Політика
402
Два останні місяці поспіль споживча інфляція перевищувала прогноз Національного банку. У квітні вона становила 8,8% у річному вимірі і у травні, за оцінками НБУ, продовжила прискорюватися.
Про це йдеться на сайті регулятора.
Утім, таке прискорення зумовлене насамперед тимчасовими чинниками. Серед них – зростання цін на окремі види овочів та пальне. У другій половині року вплив цих чинників нівелюється через надходження у продаж овочів нового врожаю, а також здешевлення енергоресурсів на світовому ринку.
“Фундаментальний інфляційний тиск і надалі поступово знижувався. Про це свідчить уповільнення базової інфляції відповідно до прогнозу НБУ з початку року. Також поволі покращувалися інфляційні очікування. Водночас внутрішній попит продовжував стрімко розширюватися. Зокрема, останнім часом високими темпами зростали заробітні плати, роздрібний товарооборот, будівництво та промисловість”, – сказано в повідомленні.
Також упродовж останніх тижнів посилилася волатильність на фінансових ринках. Це відбулося внаслідок:
  • поширення в інформаційному просторі спекуляцій на тему зовнішнього державного боргу;
  • відкладання обговорення подальшої фінансової підтримки з боку Міжнародного валютного фонду до формування нового уряду;
  • подальшого посилення загроз для фінансової стабільності, пов’язаних з судовими процесами.

Довідка Finance.ua

  • Оприлюднений у квітні макроекономічний прогноз НБУ передбачав поступове уповільнення інфляції до 6,3% на кінець 2019 та 5,0% на кінець 2020 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас