До якої позначки може впасти курс гривні - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До якої позначки може впасти курс гривні - прогноз

Валюта
39350
Президент інвестгрупи Універ Тарас Козак впевнений, що падіння гривні спровокувала заява Коломойського, однак подальше зниження вже пов’язано з внутрішніми причинами.
На думку Козака, це може бути одна з причин, чому Національний банк не втручається в зростання курсу долара. «Нацбанк розуміє, що буде краще, якщо іноземці куплять цю валюту дорожче», – сказав він.
Друга причина падіння курсу гривні може бути пов’язана з тим, що українські банкіри, знаючи, що завтра і післязавтра буде попит, купили долари на випередження, щоб продати іноземним інвесторам. «Вчора вони купили по 26,5 гривень за долар, знаючи, що завтра продадуть дорожче, щоб заробити», – вважає він.
Також є кілька більш глобальних причин девальвації гривні. Основний фактор – зростання політичних ризиків, до яких протягом досить тривалого часу ринок демонстрував завидний «імунітет». «І, можливо, “медовий місяць” добігає кінця. На жаль, потік негативних новин не зменшується: це і призначення на вищі державні посади, і розмови про дефолт, і судові справи Приватбанку, загрози незалежності НБУ, відстрочка траншу МВФ і пов’язаного фінансування і так далі, – каже старший аналітик Райффайзен Банк Аваль Михайло Ребрик . – А ось кредит довіри не нескінченний. Як наслідок, ми бачимо скорочення пропозиції валюти внаслідок охолодження інтересу нерезидентів до інвестування в гривневі ОВДП і “притримування” продажів з боку експортерів на тлі виплат відшкодувань ПДВ».
Фундаментально, з урахуванням стану платіжного балансу, особливих передумов для істотного ослаблення гривні немає. Але, з урахуванням майбутніх пікових виплат за зовнішнім боргом, негативу додає невизначеність щодо таймінгу отримання чергового траншу МВФ. «Але золотовалютні запаси на достатньому рівні, торговельні умови для товарів українського експорту відносно сприятливі, металурги істотно наростили випуск, влітку очікується рекордний урожай зернових, газ дешевий і так далі», – стверджує Ребрик.
З іншого боку, на користь подальшого ослаблення грає негативний новинний фон і зростання політичних ризиків. «Ситуація може різко погіршитися, якщо відносно нейтральні на поточний момент настрої іноземних інвесторів зміняться на негативні, що може спричинити скорочення їхніх портфелів в гривневих ОВДП з подальшим виведенням капіталів у валюту, – побоюється Ребрик. – Якщо такі “виведення” будуть сконцентровані в часі, з урахуванням “тонкощів” нашого ринку, це може зробити істотний девальваційний тиск. На даний момент, на наш погляд, такі тригери для “втечі” капіталів відсутні, але ситуація змінюється досить динамічно».
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас