Укртрансгаз попереджає про переддефолтну ситуацію на ринку газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укртрансгаз попереджає про переддефолтну ситуацію на ринку газу

Енергетика
2483
Негативний небаланс, що утворюється внаслідок несанкціонованого відбору газу з мереж Укртрансгазу, за підсумками березня і квітня перевищив 2,5 мільярда гривень.
Про це повідомляє прес-служба АТ “Укртрансгаз”.
“За фактом роботи в березні та квітні 2019 року об’єм негативного небалансу склав понад 2,5 млрд грн. Він сформувався, переважно, через несанкціонований відбір газу операторами ГРМ на власні виробничо-технологічні витрати з мереж Укртрансгазу. З цієї суми боргу Оператору ГТС було погашено 0,05 млрд грн за два місяці” – йдеться у повідомленні.
В Укртрансгазі наголошують, що за підсумками двох місяців функціонування інформаційної платформи добового балансування, завдяки співпраці з учасниками ринку та Регулятором, вдалось нормалізувати ринок газу України.
Нині інформаційна платформа синхронізує принципи роботи національного ринку відповідно до прийнятих в країнах ЄС: впроваджено електронний документообіг між Оператором ГТС та учасниками ринку, використовується електронний цифровий підпис та алгоритмічне оброблення даних.
Разом з тим, впровадження добового балансування посилило низку проблемних питань, які потребують оперативного вирішення.
Передусім ідеться про негативні небаланси в системі, які утворюються через регулярні відбори з ГТС природного газу або понад затверджені номінації, або взагалі без номінацій.
Одночасно загальний обсяг позитивних небалансів за цей період, які підлягають виплаті учасникам ринку, наразі становить 0,53 млрд грн. Укртрансгаз виплатив контрагентам 0,27 млрд грн.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас