За останні 30 років поляки стали багатшими в кілька разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останні 30 років поляки стали багатшими в кілька разів

Особисті фінанси
4048
Минулого року 81% опитаних поляків оцінили свій рівень життя від середнього до чудового. Решта ж відповіли, що жили скромно або дуже бідно. Для порівняння, в 1993 році бідними вважали себе більше половини громадян, а добре або дуже добре жили лише 3% з них.
Ця динаміка, як повідомляє Rzeczpospolita, свідчить про вражаючий розвиток національної економіки. І такими результатами поляки завдячують тільки собі.
За останні 30 років рівень національного ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) збільшився майже в п’ять разів, а купівельна спроможність – в три.
На сьогоднішній день, за даними Євростату, поляки все ще бідніші за чехів, словаків, литовців і естонців. Однак їм вдалося випередити угорців і румун, хоча в початковій точці вони були набагато біднішими.
Цікаво, що поляки гордо порівнюють себе і з Україною, яка як посткомуністична країна «ніколи не була інтегрована в Західну Європу». Якщо в 1989 році рівень життя в Україні залишався трохи вищим, ніж в Польщі, то зараз українці бідніші за поляків на дві третини (більше 60%).
Цікаво свою динаміку поляки пояснюють на прикладі бензину і хліба. Якщо в 1990 році на середню зарплату в близько мільйон злотих можна було купити 605 буханців хліба або 278 літрів бензину, а телевізор коштував п’ять місячних окладів, то сьогодні середньої зарплати вистачає, щоб купити хліба і бензину в три рази більше, а за одну зарплату можна купити чотири телевізори з пласким екраном.
Також поляки зіставляють своє нове і старе становище і на прикладі автомобілів. Якщо 30 років тому по країні їздило 5,2 млн машин, то сьогодні – 22,5 млн.
Відзначимо, що поляки розглядають своє економічне становище саме за останні 30 років, оскільки 4 червня 1989 року у країні відбулися перші за повоєнний час напівдемократичні вибори, коли почався реальний демонтаж соціалізму і перехід до народовладдя. Після цього в Польщі почався період системних змін, а конкретніше – трансформаційної рецесії.
«У Польщі всі ці процеси були також неминучі, але ми зробили все, щоб зробити їх якомога м’якшими і коротшими… Ми очікували краху підприємств, зростання безробіття, стрибка інфляції, падіння ВВП і т.д. Але все виявилося не так страшно, як могло б. Уряд зробив на макроекономічному рівні все можливе, тому одним з найважливіших результатів стала поява приватного бізнесу, який за кілька років підріс на 20-30%», – розповідає один з колишніх економічних радників уряду того часу, професор Станіслав Гомулка.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас