Міжбанк: день обіцяє бути дуже напруженим і валютні гойдалки продовжаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: день обіцяє бути дуже напруженим і валютні гойдалки продовжаться

Валюта
2258
Початок тижня та місяця не вселив особливого оптимізму учасникам торгів. Курс стрімко зріс до рівня понад 27 гривень як за рахунок низького обсягу ринку (ефект першого дня після завершення звітного періоду) і активного розгойдування ринку. Відбувається масштабна гра “на підвищення”, причому до чинників суто спекулятивної гри на українському ринку додався і міжнародний – євро активно дорожчав вчора на новинах щодо економіки США і країн ЄС і на момент написання статті крос-курс пари євро/долар досяг позначки 1,1270 долара за євро. Це дуже суттєвий стрибок міжнародних котирувань, який негайно позначився і на нашому ринку. Настрої валютників погіршилися щодо перспектив гривні і як кажуть дилери – “ринок дивиться вгору”. Тож сьогодні ми спокійного дня на міжбанку та готівковому ринку прогнозувати не можемо.
Клієнти вже увійдуть в звичайний діловий ритм, що додасть статистики торгів. Ми на сьогодні прогнозуємо зростання обсягів операцій до 410-440 млн доларів при укладенні до 570-600 угод.
Що ж до курсу – день обіцяє бути дуже напруженим і валютні гойдалки продовжаться.
До негативу для курсу гривні можна віднести:
1) Період виплати дивідендів у “дочок” іноземних компаній. Це збільшує попит на валюту;
2) Збільшення попиту на валюту з боку великих компаній-імпортерів як на побоюваннях подальшого зростання котирувань, так і за рахунок імпортерів енергоносіїв;
3) “Пожвавлення” готівкового ринку в частині скупки валюти населенням і поступового зростання цінників в обмінниках. Цей сегмент ринку почав активно впливати на загальний стан валютного ринку за рахунок спекулятивних переливань валюти на різницях курсу готівки і безготівки;
4) поки нема особливої ​​“боротьби” Нацбанку на утримання котирувань міжбанку. Регулятор не хоче активно витрачати резерви (що логічно в період пікових виплат за зовнішніми боргами) і своїми інтервенціями (якщо вони і відбуваються) просто гасить пожежі окремих гравців. Це було минулого тижня, коли НБУ продав за єдиним курсом фактично з цільовою умовою 43 млн доларів кільком найбільшим держкомпаніям на їхні поточні валютні потреби. Проблеми “інших індіанців” в особі шерифа-НБУ – регулятор цікавили мало.
На користь гривні сьогодні спрацює:
1) низькі обсяги ліквідності. На ранок вівторка коррахунки банків впали майже на 3 млрд гривень – до 45,9 млрд гривень;
2) аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Сьогодні сам аукціон, завтра розрахунки за ним. І іноземці, які захочуть купити українські облігації, будуть продавати валюту, щоб мати гривню для їх купівлі.
Ми очікуємо 4 червня істотні спекулятивні спроби подальшого розігріву валютного ринку і коридор по долару в межах 27,10 – 27,35 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,06 / 27,10
євро – 30,31 / 30,35
російський рубль – 0,4143 / 0,4151
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас