Данилишин розповів про економічні ризики для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин розповів про економічні ризики для України

Казна та Політика
1464
Літо обіцяє бути бурхливим в політичному плані, навряд чи спокійніше на політичному фронті буде і восени. Про ризики для економіки України в другій половині 2019 року пише Богдан Данилишин на своїй сторінці на фейсбуці.
Питання держборгу. 2019 рік – період найбільших виплат за зовнішнім держборгом. На початок року обсяг виплат з обслуговування і погашення зовнішнього держборгу оцінювався в 6,3 млрд. дол. На нещодавній зустрічі Президента України з представниками МВФ (основного кредитора нашої країни) обговорювали, як один з варіантів, початок нової програми співпраці з Фондом.
За три літні місяці Україні потрібно буде виплатити зовнішніх боргів на суму 1,8 млрд. дол, у вересні – 1,7 млрд. дол. Плюс до цього – очікуваний в липні-серпні вихід нерезидентів з гривневих ОВДП, які вони купували в січні -квітні, приблизно на еквівалент 1 млрд. дол., з подальшою конвертацією отриманих грошей у валюту.
Ризики на валютному ринку. Можливе помітне зменшення міжнародних резервів саме по собі здатне дати психологічний сигнал учасникам валютного ринку. Не можна забувати і те, що до початку опалювального сезону, тобто, до жовтня, Україні необхідно закачати в підземні газосховища 15-16 млрд. куб. м. природного газу за літній сезон (травень-вересень). При нинішніх ринкових цінах для цього знадобиться близько 2,5 млрд доларів, які доведеться знайти в найближчі чотири місяці (в цілому потрібні 3 млрд. дол., але у «Нафтогазу» є кредитна лінія на 0,5 млрд. дол.).
Динаміка ВВП. У мене скоріше стриманий прогноз, ніж оптимістичний, готовий розділить позицію аналітиків Нацбанку, які вважають, що в цьому році не виключено уповільнення темпів економічного зростання (2,5-2,7%).
Серйозний ризик для економіки, що лежить на перетині зовнішньополітичних і енергетичних питань. 31 грудня закінчується термін дії контракту на транзит російського газу через територію України. Росія підходить до цього питання не відповідно до її планів – очевидно, що «Північний потік-2» до того моменту не буде побудований, а з трьох запланованих гілок «Турецького потоку» для експорту в Європу в кращому випадку може бути задіяна одна. Тому, транзит газу по території України доведеться здійснювати не в обсязі 15 млрд. куб, м, як припускали керівники «Газпрому», а в обсязі 70-80 млрд. куб. м.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас