Туреччина впоралася з економічною кризою - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина впоралася з економічною кризою - Bloomberg

Світ
923
Туреччина, якій США пригрозили новими санкціями, вийшла з економічної рецесії на тлі збільшення кредитування державними банками.
Такого висновку дійшли аналітики Bloomberg, проаналізувавши показники на перший квартал 2019 року, передає Сегодня.
Так, ВВП Туреччини з урахуванням сезонних коливань збільшився на 1,3% в порівнянні з попереднім кварталом, що відповідає прогнозам економістів. Однак економіка Туреччини в першому кварталі скоротилася на 2,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що обумовлено падінням витрат домогосподарств на споживання, яке традиційно є основним драйвером зростання.
Подальше відновлення економіки залежить від перспектив ліри, падіння якої на 5% в цьому кварталі призвело до того, що довіра споживачів досягла рекордно низького рівня. Ослаблення валюти створює ризики для інфляції, яка все ще тримається на рівні близько 20% і заважає центральному банку знизити процентні ставки.
Як підкреслюють експерти, в минулому кварталі спостерігалося широкомасштабне відновлення активності. Фінансовий сектор, обробна промисловість і сільське господарство повернулися до зростання в квартальному вираженні. Експорт в I кварталі зріс на 9,5%, оскільки ослаблення ліри дозволило турецьким промисловцям залишатися конкурентоспроможними на закордонних ринках.
Також перед березневими виборами почався потік стимулів. Державні банки в минулому кварталі збільшили кредитування на 30% до 1,09 трлн лір (181 млрд доларів), що сприяло зростанню промислового виробництва і роздрібних продажів. Обсяг кредитів, наданих приватними банками, зріс на 5%.
Уряд Туреччини прогнозує зростання ВВП країни на 2,3% в 2019 р. Водночас Goldman Sachs Group Inc. і Morgan Stanley прогнозують скорочення ВВП на 2,5% і 1,8% відповідно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас