Штучний дефолт зупинив би економічну підтримку України з боку Заходу — представник ЄК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний дефолт зупинив би економічну підтримку України з боку Заходу — представник ЄК

Казна та Політика
1558
Ідея оголошення Україною дефолту за зовнішніми зобов’язаннями є небезпечною, адже ситуація в країні зараз не вимагає такого кроку. Отже, дефолт міг би бути оголошений за політичними мотивами, і це – найгірший сценарій.
Таку думку висловила директор з питань міжнародних економічних відносин і глобального управління Генерального директорату Європейської Комісії з економічних та фінансових справ Єлена Флорес.
“Якщо в поточних умовах якимось чином буде допущений дефолт – все, що було досягнуто у минулі роки, буде зруйновано вже наступного дня. Якщо говорити простою мовою, ціна буде дуже високою. Прискорене та штучне зниження вартості активів, падіння рівня життя, висока інфляція і відсутність доступу до зовнішніх кредитних грошей. І, зрозуміло, жодних інвестицій, в умовах непевності, нестачі довіри та ненадійності”, – зауважила представник Єврокомісії.
Вона наголосила, що ситуація штучного дефолту виглядатиме навіть гірше, ніж була б за умови вимушеного припинення обслуговування боргових зобов’язань, спричиненого економічними негараздами.
“Зараз країна не потребує суттєвого коригування макроекономічного курсу, тож в такому випадку йтиметься про певний політичний вибір. Це буде сприйматися навіть гірше” – сказала Флорес.
Вона окремо зауважила, що навіть необхідність сплачувати зобов’язання за боргами цьогоріч не ставить Україну в критичну ситуацію, яка могла би спричинити дефолт.
“В тому, що стосується боргів – Україні важливо дотримуватися такої макроекомічної політики, яка вже була запроваджена, зараз варто лише дотримуватися цього шляху. Україна зараз не стоїть перед необхідністю впроваджувати якісь величезні уточнення у зв’язку із боргом. Він послідовно зменшувався з 2016 року, коли був на рівні 80 відсотків від ВНП. Зараз він на рівні 60 відсотків – це також багато, але цей борг – на траєкторії зниження, і треба цієї траєкторії дотримуватися”, – висловила переконання європейський економіст.
Вона підкреслила, що в цій ситуації для України дуже важливо зберегти доступ до зовнішньої фінансової підтримки.
“Абсолютно важливо, щоб країна надалі мала доступ до зовнішньої підтримки, наприклад, від МВФ, від ЄС, з приватних ринків, – за прийнятною, а не за найвищою ціною. Але така поміркована ціна можлива лише за умови та в результаті фінансової стабільності та реформ”, – зауважила представник Єврокомісії.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас