Коломойський блокує позов Нацбанку в Швейцарії за допомогою українських судів - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський блокує позов Нацбанку в Швейцарії за допомогою українських судів - НБУ

Фондовий ринок
632
Сьогодні, 31 травня, Господарський суд міста Києва розглядатиме справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку України (НБУ) і АТ КБ “ПриватБанк” про визнання недійсними п’яти кредитних договорів рефінансування і п’яти договорів особистого поручительства І.В. Коломойського за цими кредитними договорами.
Як зазначає прес-служба НБУ, такий позов і зазначені позовні вимоги є спробою Коломойського зупинити, а в подальшому і виключити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії. Що, в свою чергу, свідчить про небажання екс-власника ПриватБанку виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами поручительства.
НБУ нагадує, що в грудні 2018 року Нацбанк звернувся в Першу інстанцію Суду Республіки і Кантона Женеви за місцем проживання Коломойського для стягнення заборгованості як фінансового поручителя перед НБУ.
“У 2016 році Ігор Коломойський, який на той момент був співвласником істотної частки ПриватБанку, уклав з Національним банком договори поруки, і з власної волі особисто зобов’язався виконати вимоги Нацбанку щодо повернення кредитів рефінансування отриманих ПриватБанком за період 2008-2014 років. Як фактично, так і юридично Ігор Коломойський залишається боржником перед НБУ за зазначеними кредитами ПриватБанку, заборгованість за якими на сьогодні становить 9,2 млрд грн”, – пояснили в НБУ.
У Нацбанку підкреслюють, що замість виконання взятих на себе зобов’язань, Коломойський здійснює юридичні дії для блокування розгляду ініційованих НБУ судових процесів у Швейцарії і України про стягнення заборгованості.
Зокрема, подібні позовні вимоги Коломойського були задоволені Печерським районним судом міста Києва 20 квітня року.
Національний банк звертає увагу, що в разі визнання кредитних договорів та договорів поруки недійсними в порушення принципу естопель (широко застосовується в практиці Верховного Суду), Господарський суд Києва фактично встановить можливість Коломойському уникнути відповідальності за виконання взятих зобов’язань за договорами особистого поручительства.
Крім того, це ускладнить захист інтересів як НБУ, так і держави в судових процесах в інших юрисдикціях по відшкодуванню збитків, завданих державі колишніми власниками ПриватБанку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас