В Україні 70% хостелів працюють у тіні - асоціація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні 70% хостелів працюють у тіні - асоціація

Фондовий ринок
464
Тільки 30% хостелів України працюють офіційно, решта 70% знаходяться в тіні. Про це заявили на круглому столі, присвяченому легалізації хостелів в Україні.
Про це повідомила голова «Асоціації хостелів Києва» Олена Моцна.
«На сьогоднішній день існує момент, що поняття «хостел» як такого немає взагалі. Ні в Житловому кодексі, ні в Кодексі про туризм. Нас не існує в законодавчих актах. Тому власники хостелів оформляють ПП (приватне підприємство – ред.) і беруть КВЕДи (класифікатор видів економічної діяльності – ред.) на розміщення людей, на тимчасове проживання, і в такому руслі працюють. Це єдина база, на підставі якої хостели платять ПДВ. Таких хостелів десь відсотків 30%. Решта 70% знаходяться в тіні», – сказала вона.
За її словами, в основному в тіні знаходяться квартирні хостели. Оскільки зараз немає законодавчої бази, всі посилаються на Цивільний кодекс, згідно з яким розміщувати у себе людей не забороняється.
«Ми зацікавлені, щоб таке поняття як хостел з’явилося в законах і щоб були прийняті нормативи для регулювання нашої діяльності», – сказала голова асоціації.
Вона зазначила, що у Верховній Раді зараз знаходяться на розгляді два законопроекти про легалізацію хостелів в Україні. Одним законопроектом пропонується дати визначення поняттю “хостел” в законі про туризм. Згідно з цим законопроектом, хостел – це невеликий туристичний готель-гуртожиток, призначений для тимчасового проживання людей, в якому є не більше п’яти номерів і кімнат. Він повинен містити не менше двох санвузлів і зону для спілкування гостей, також там має бути окремий вихід на прибудинкову територію або вулицю. У багатоквартирному будинку хостел можна розмістити тільки в разі згоди понад 70% власників квартир.
«Прийняття даного законопроекту змусить власників хостелу закрити свій бізнес або ж повністю піти в тінь», – сказала Моцна.
Другий законопроект був розроблений за участю власників хостелів, і в ньому визначення хостелу влаштує всіх учасників бізнесу, підкреслила вона.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас