Рада попередньо ухвалила законопроект про середню освіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада попередньо ухвалила законопроект про середню освіту

Казна та Політика
2661
За законопроект “Про повну загальну середню освіту” у першому читанні проголосували “За” 229 народних депутатів.
У березні 2019 року очільниця Міносвіти Лілія Гриневич представила законопроект на засіданні уряду.
Документом для учнів передбачені механізми побудови власної індивідуальної освітньої траєкторії. Це допоможе, наприклад, учням з інвалідністю успішно інтегруватися у життя звичайної школи.
Учні, які вчаться вдома, зможуть просто зарахувати свої навчальні досягнення та отримати документ про повну загальну середню освіту.
Як це працює:
  • Батьки звертаються із заявою до школи, щоб побудувати індивідуальний навчальний план дитини. План пишуть разом педагоги, батьки та учень, схвалює педрада та затверджує директор.
  • Далі для підтвердження знань з предметів, які здобувають поза закладом, проводять звичайне річне оцінювання чи ДПА. Якщо йдеться про підтвердження результатів за домашньою формою, школяру потрібно буде здавати семестровий контроль (тобто 2 рази на рік).
  • Щоб у школі враховували освітні та психологічні потреби дітей, проект передбачає два адаптаційні цикли: перший цикл – у 1-2 класі, і другий – у 5-6 класах.
  • Ще один механізм: реальний вибір предметів за вибором. Зараз все впирається в недостатність годин, тому предмети за вибором де факто визначає школа, а не школяр. Документ дозволяє створювати міжкласні групи для вивчення вибіркових предметів, коли дисципліну слухає не 1 клас, а збірна група з учнів класів однієї паралелі та суміжних класів.
Документ передбачає реальну педагогічну автономію у:
  • створенні програм,
  • розробці власної системи оцінювання та заохочення учня,
  • підвищенні кваліфікації за власним вибором та за кошт держави.
З’являється більше доплат для вчителів – від 10 до 20% від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами.
Документ пропонує запровадити педагогічну інтернатуру:
  • Молодий вчитель, з навчання прийшовши в заклад, отримає наставника, який консультуватиме, скеровуватиме та опікуватиметься благополуччям та розвитком педагога.
  • При цьому наставник отримуватиме 20% доплату до зарплати за таку супервізію та буде особисто зацікавлений в успіху молодого вчителя.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас