Взяти кредит буде складніше: експерт розповів плюси та мінуси нововведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Взяти кредит буде складніше: експерт розповів плюси та мінуси нововведення

Кредит&Депозит
11785
В Україні з 1 липня банкіри перевірятимуть кредитні ризики позичальників. Спершу це працюватиме у тестовому режимі, а з 1 грудня стане обов’язковим. Про це повідомляють у Нацбанку.
Ця постанова зобов’язує банки враховувати дані з реєстру Нацбанку під час розрахунку кредитного ризику. У реєстрі буде інформація про видані кредити, терміни погашення і наявні борги позичальників.
Кредитний ризик розраховується при видачі будь-якого кредиту. Фінансисти оцінюють можливості погашення кредиту, вартість заставного майна. Позичальників оцінюють за 10 класами. Якщо вони отримають достатню кількість балів, можуть оформити кредит. Інакше їм відмовлять у цьому.
Які плюси та мінуси нововведення
Головний плюс у тому, що для позичальників із позитивною кредитною історією та офіційними доходами можуть бути більш лояльні умови кредитування у подальшому, – каже фінансовий експерт Олексій Кущ. – Таким людям нараховуватимуть менше відсотків.

Вибрати вигідний кредит

Серед негативного, ця система спирається на кредитний реєстр Національного банку. У демократичних країнах для цього є так звані “кредитні бюро”. Україна ж пішла державним шляхом. Тепер зіткнуться з проблемами люди, які брали кредит в одному банку та не погашали його, а потім переходили в інший та повертали гроші там. Дані в реєстрі постійно оновлюються, тому такі дії впливатимуть на якість кредитів.
Як перевірятимуть на платоспроможність
Для цього створюється спеціальна система балів. За вчасну сплату кредитів та наявність офіційних доходів нараховуватимуть позитивні оцінки, а за заборгованість навіть на день – негативні. Це знижуватиме рейтинг. Але позичальники з високим місцем у ньому матимуть кращі умови кредитування.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас