Данилишин назвав чинники зростання курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин назвав чинники зростання курсу гривні

Валюта
6949
З початку року офіційний курс гривні до долара США підвищився на 5,5%.
Про це повідомив голова ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.
“В даний час ми бачимо переважання пропозиції валюти над попитом”, – ідеться в повідомленні.
Данилишин виділяє наступні чинники зростання курсу гривні:
  • потужні інвестиції нерезидентів в ОВДП – з 1 січня по 3 травня обсяг ОВДП у власності нерезидентів збільшився на 31 млрд грн (у більше як 5 разів).
  • продовженням експорту сільгосппродукції рекордного минулорічного врожаю та відносно вдалою кон’юнктурою основних ринків для України експортних агротоварів – кукурудза, соняшникова олія, пшениця.
  • активізацією експорту металопродукції та непоганою ціновою ситуацією на світовому ринку сталі й залізної руди.
  • залученням боргового капіталу (529 млн євро кредиту під гарантії Світового банку та дорозміщення облігацій зовнішньої державної позики 2018 року на суму 350 млн дол.)
“Завдяки збільшенню припливу іноземної валюти в Україну, Національний банк значно активізував її купівлю на міжбанківському ринку. В результаті за січень-квітень 2019 року міжнародні резерви НБУ зросли на 0,925 млрд дол. й становили 20,5 млрд дол. (на початок травня). Надлишок валюти на міжбанківському валютному ринку в 2018 році дозволив Національному банку купити в резерви майже 1,4 млрд дол. США”, – додає Богдан Данилишин.
Також, за його словами, в період відпусток є попит населення на валюту. Однак, населення та бізнес поступово звикли до плаваючого курсу і менше піддаються паніці, бо зрозуміли що коливання можуть бути в обидві сторони – як у бік послаблення, так і зміцнення.
Як завжди справедливо відзначають в НБУ – за режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є здоровою реакцією ринку на постійні зміни ситуації в економіці, і їх не потрібно вважати ознаками відхилення від норми. Коливання курсу – це нормальна ситуація.
Поточні електоральні події, а також останні рішення судів щодо ПриватБанку не мають наразі значного впливу на фінансові ринки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас