Експерти розповіли, що буде оцінювати місія МВФ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, що буде оцінювати місія МВФ в Україні

Казна та Політика
712
У Верховній Раді попередили: 21 травня Київ відвідає місія Міжнародного валютного фонду, яка повинна оцінити проведення Україною реформ за програмою stand-by. Але не всі завдання виконані, відзначають експерти.
Про це пише Сегодня.
“Антикорупційний суд, лібералізація тарифів, ухвалення закону про “спліт”“, – перераховує ті маркери, на які звернуть увагу делегати, заст. керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ Павло Кухта.
Він не поділяє застереження JPMorgan, що через рішення уряду знизити ціну на газ Україна не отримає кредит від МВФ. Втім, раніше фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса вже зазначав: в JPMorgan неправильно оцінили деякі події в Україні.
“У JPMorgan неправильно інтерпретували новину щодо домовленості Кабміну і “Нафтогазу” про ціну на газ. Інвестори боялися, що прийде (до влади – ред.) політик-популіст і знизить ціни на газ, і це не буде погоджено з МВФ. Коли вони побачили цю новину, вони так і подумали. Але це не критично важливо, оскільки МВФ погодив таке зниження”, – сказав він.
Так, міністр фінансів Оксана Маркарова пояснювала, що постанова Кабміну, що дозволила знижувати ціну на газ, повністю відповідає зобов’язанням, які взяла на себе Україна в програмі співпраці з МВФ.
Втім, на думку Кухти, газ – не єдина проблема. Створивши Антикорупційний суд, Україна виконала вимогу Фонду, підкреслив експерт. Однак найбільше проблем, на його погляд, виникне щодо скасування Конституційним судом кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.
“Найважливіше – незаконне збагачення. Це була важлива умова, яку Україна виконала і отримала транш. Такий відкат назад може бути проблемою”, – вважає Кухта.
Частина депутатів, які самі можуть підпасти під цей закон, будуть активно протистояти поверненню до покарання за незаконне збагачення, прогнозує експерт.
Не проведено й реформу небанківського сектору, говорить керівник підрозділу з корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко.
“Найскладніша проблема з виконанням рекомендацій МВФ згідно з існуючим графіком в тому, що як і раніше не ухвалено так званий закон про “спліте”, – говорить Мартиненко. – Це закон про перерозподіл функцій з нагляду за небанківським фінансовим сектором, включаючи страховий ринок. Страховий бізнес і його лобісти в парламенті побоюються “великої чистки” галузі на кшталт тієї, яка була проведена в банківському секторі. Тому буде дуже проблематично знайти в парламенті необхідну кількість голосів для цього закону”.
Крім того, продовжує експерт, буксує реформа Державної фіскальної служби, що також може не сподобатися нашим міжнародним партнерам.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас