Ощадбанк видав $22 мільйони кредиту фірмам бізнесменів, які перебувають у розшуку (оновлено) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк видав $22 мільйони кредиту фірмам бізнесменів, які перебувають у розшуку (оновлено)

Фондовий ринок
1097
Ощадбанк видав два кредити на загальну суму 22,28 мільйона доларів фірмам, які входять до складу “Агроінвестгруп”, одним із власників якої є оголошений в розшук Микола Кучеренко.
Про це повідомляє Finbalance з посиланням на постанову Шевченківського райсуду Києва.
“26 квітня Шевченківський райсуд м.Києва в рамках кримінального провадження №22019000000000026 надав слідчим СБУ тимчасовий доступ до документів, які є в розпорядженні Ощадбанку, – в т.ч. договорів кредитної лінії № 323/48-1 від 07.11.2016 та № 505/48-1 від 18.12.2017, укладених між Ощадбанком і ТОВ “Іст Оілс України”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з судовими матеріалами, за даними слідчих СБУ, в період з жовтня 2018 року по січень 2019 року посадові особи кількох компаній, що входять до складу “Агроінвестгруп” (ТОВ “Білгород-Дністровський елеватор”, ТОВ “Раухівський елеватор”, ТОВ “Ізмаїльський елеватор” , ТОВ “Аліянський елеватор”, ТОВ “Заплазський елеватор”, ТОВ “Березовський елеватор”, ТОВ “Василівський елеватор”, ТОВ “Ера Грейн”, ПрАТ “Новомиргородський елеватор”, ТОВ “Олексіївський елеватор”, ТОВ “Новоборівський ХПП»), за вказівками двох фактичних власників цієї групи “організували незаконну схему вивезення зернових державного ПАТ “Аграрний фонд” поза встановленими пунктами пропуску на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей з метою перепродажу за значно завищеними цінами через спеціально створених ними суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані на непідконтрольних органам державної влади України територіях Донецької та Луганської областей, в результаті чого здійснюють фінансове і матеріальне забезпечення діяльності терористичних організацій “ДНР” і “ЛНР”.
За інформацією слідчих СБУ, власники “Агроінвестгруп” в своїй “протиправній діяльності, спрямованій на розтрату і привласнення майна ВАТ «Аграрний фонд» та інших суб’єктів господарювання, а також на фінансове і матеріальне забезпечення терористичних організацій “ДНР” і “ЛНР”, використовували підконтрольні їм і іншим особам юридичні особи, серед яких ТОВ “Іст Оілс Україна” і ТОВ “Фінагро”.
В Ощадбанку надали для Finance.ua офіційну позицію щодо даної ситуації:
  • Кредитні договори між Ощадбанком та ТОВ «Іст Оілс Україна» було укладено в 2016 та 2017 роках. Позичальник пройшов повну стандартну процедуру оцінки, маючи бездоганну кредитну історію, стійкий фінансовий стан та фінансову звітність, підтверджену міжнародними аудиторами, відкриті кредитні лінії в ряді найбільших банків країни, а також співпрацював з найбільшими міжнародними та вітчизняними агротрейдерами.
  • Згідно з умовами кредитних договорів Ощадбанк отримав у забезпечення виконання зобов’язань за кредитними договорами активи Групи (нерухомість та обладнання елеваторів). При цьому оціночна вартість застави на момент видачі перевищувала суму кредиту в 1,3 разу. Крім цього, зобов’язання за кредитними договорами забезпечено договорами поруки кінцевих бенефіціарних власників «Агроінвестгруп» та операційних компаній групи.
  • Кримінальні провадження щодо керівництва холдингу було порушено в лютому 2019 року. За повідомленнями поліції, мала місце масштабна схема шахрайства, в якій постраждала численна кількість зернотрейдерів та виникла прострочена заборгованість перед кількома банками. Зобов’язання за кредитним договором перед Ощадбанком були вперше порушені позичальником 11.02.2019. Банк миттєво ініціював відкликання кредиту та розпочав процедуру звернення стягнення на заставне майно, завдяки чому частину боргу в розмірі 3 млн. дол. США вже погашено! Наразі Ощадбанк активно вживає заходів з претензійно-позовної роботи, планує відкриття виконавчих проваджень та подання позовів проти поручителів за кредитами.
  • Ефективність та оперативність подальших дій зі стягнення заборгованості за рахунок заставленого майна залежить від скасування обмежень, що накладені рішеннями низки правоохоронних органів. Наразі Ощадбанк очікує відповідей на відповідні офіційні звернення щодо зняття перешкод у задоволенні своїх законних вимог.
Ощадбанк і надалі вживатиме вичерпних заходів з метою повного задоволення своїх вимог за рахунок майна боржників та солідарної відповідальності поручителів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас