Експерти прогнозують зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують зміцнення гривні

Валюта
5628
Курс долара до гривні – результат синергії кількох передумов, каже виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.
“В цілому спостерігається сприятлива ситуація для курсу гривні. По-перше, це сезонний фактор. Період з квітня по червень, як правило, – період зміцнення гривні. Крім того, цього року умови торгівлі для нас дуже сприятливі – зниження цін на природний газ, хороша ситуація з цінами на метал і на зернові, які ми експортуємо”, – пояснює фахівець.
Крім того, продовжив він, інвестори, купуючи облігації внутрішньої позики (ОВДП), створюють попит на гривню.
Згідно з прогнозами Вишлінського, до середини літа гривню чекає або стабільність, або подальше посилення. Останній сценарій пояснюється в тому числі і приєднанням України до міжнародного центрального депозитарія цінних паперів Clearstream, що створює зручні умови купівлі гривневих ОВДП іноземними інвесторами.
Але на ситуацію істотно може вплинути результат місії МВФ, прибуття якої очікують в травні.
“Я впевнений, що ми не отримаємо траншу МВФ, боюся, що співпрацю із західними партнерами буде поставлено на паузу. Це спричинить тиск на курс нацвалюти ближче до осені”, – переконаний економіст Борис Кушнірук.
Втім, послужити “подушкою безпеки” для гривні на якийсь час можуть парламентські вибори, вважає економіст.
“Ми ж розуміємо, що ті, хто бере участь у виборах, оперують доларовими ресурсами, – говорить Кушнірук. – Тому збільшиться пропозиція доларів на ринку. Це трошки підтримає курс”.
Базовий сценарій – зміцнення нацвалюти влітку і девальвація ближче до осені, резюмує економіст.
А голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек не вірить в істотну девальвацію гривні.
“У другому півріччі завжди спостерігається ослаблення валюти в порівнянні з першою половиною року. Але, якщо порівняти з минулим роком, в цілому за підсумками року ослаблення курсу гривні до долара не було. Навіть було незначне зміцнення”, – сказав він.
На думку Шпека, істотних коливань цілком можна уникнути.
“Нам важливо дотримуватися здорової грошово-кредитної політики, і тоді не буде непрогнозованих коливань курсу гривні. Для цього важливе якісне виконання доходів бюджету за всіма статтями, і зведеного бюджету, і фондів, там гроші від приватизації; також розумна політика виходу на ринки позик – не залучати гроші за надто високими ставками”, – пояснив Шпек.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас