JP Morgan знизив рекомендацію щодо єврооблігацій Ощадбанку і Укрексімбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

JP Morgan знизив рекомендацію щодо єврооблігацій Ощадбанку і Укрексімбанку

Фондовий ринок
1286
JP Morgan знизив рекомендації щодо єврооблігацій державних Ощадбанку (з погашенням в 2023 і 2025 роках) і Укрексімбанку (з погашенням в 2022 і 2025 роках) з “нейтральної” до “нижче ринку” (UW) через суверенні ризики.
Про це йдеться в огляді про українські банки, випущеному 30 квітня.
Згідно з документом, таке рішення пов’язане з невизначеністю щодо економічної політики уряду, майбутніми парламентськими виборами і ризиком розколотого і популістського парламенту, які можуть збільшити зовнішню вразливість України.
JP Morgan нагадує, що Україна продовжує відчувати значні потреби в зовнішньому фінансуванні і потребує стабільного доступу до іноземного фінансування; який може виявитися під загрозою, тому що ймовірність виділення МВФ коштів країні цього року невисока.
На думку JP Morgan, спреди в 120-140 базисних пунктів до суверену за довгими єврооблігаціями двох зазначених держбанків у кінці квітня не надто привабливі. Водночас, на думку авторів огляду, додаткові ризики щодо зовнішнього боргу держбанків відносно суверенного зовнішнього боргу невеликі, бо обсяг цього боргу банків керований ($3,2 млрд – 16% зобов’язань для Ощадбанку і 40% – для Укрексімбанку), що обмежує вигоди для держави від можливої ​​реструктуризації банківського боргу.
JP Morgan також вважає, що держава має бути зацікавлена ​​в продовженні роботи обох банків, які є системними і входять до трійки найбільших в країні.
На думку авторів огляду, важливо відстежувати зміни в кредитоспроможності банків, від яких може залежати ймовірність потенційної реструктуризації боргу, підтримка держави і ставлення Нацбанку України. JP Morgan уточнює, що з урахуванням більшого зовнішнього боргу і потенційно більшої потребу в капіталі за стрес-тестами Нацбанку, в цілому більш обережний щодо Укрексімбанку, порівнюючи його з Ощадбанком. В огляді йдеться також, що потенційно питання реструктуризації боргу може виникнути, однак наразі JP Morgan не розглядає цей варіант як базовий для жодного з цих двох держбанків.
У документі також вказано, що “директивне” кредитування є ще однією сферою ризику для державних банків, і таке кредитування може бути чутливим до змін політичної влади.
JP Morgan нагадує, що з 2014 року держава влила в капітал Ощадбанку та Укрексімбанку відповідно 31 млрд грн і 23 млрд грн, що дозволило їм на 80% покрити резервами проблемні кредити, які становлять до 60% портфелю, хоча слабка прибутковість банків залишається джерелом занепокоєння.
Як зазначається в звіті, завдяки значному обсягу ліквідних валютних активів і високій вартості зовнішніх валютних запозичень у порівнянні з внутрішніми валютними депозитами випуск єврооблігацій Ощадбанку і Укрексімбанку найближчим часом малоймовірний, тоді як випуск гривневих облігацій можливий.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас