Фондовий огляд тижня вiд IК Кiнто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий огляд тижня вiд IК Кiнто

Фондовий ринок
1511
Огляд за тиждень 12 - 16 січня, 2004р.
Галузеві новини
Нафта і газ
Газотранспортний консорціум розпочне роботу з 1 лютого
Українсько-російський газотранспортний консорціум розпочне роботу з 1 лютого 2004 року з проектування нового газопроводу від Богородчан (івано-Франківська область) до Ужгорода (Закарпатська область). До проекту задіяні також німецькі партнери, які повинні визначитися щодо своєї участі у добудові газопроводу до 1 лютого. Спорудження відтинку Богородчани-Ужгород є першим проекту з побудови газопроводу Александрів Гай (Казахстан) - Новопсков - Ужгород для транспортування середньоазіатського газу. Представники уряду стверджують, що будівництво трубопроводу Богородчани-Ужгород дозволить збільшити пропускну здатність до 8 млрд. кубометрів природного газу за рік на згаданій ділянці. Крім того, проект дозволить створити нові робочі місця.
Україна і Польща домовилися про створення СП для добудови "Одесса-Броди" до Плоцька
У середу Кабінет міністрів України затвердив угоду з урядом Польщі про використання потужностей Одеса-Броди і інтеграції нафтопроводу з польськими потужностями. Угода, що передбачає добудову Одеса-Броди до Плоцька, була підписана на урядовому рівні у листопаді 2003 року і затверджена лише тепер.
Одночасно, на минулому тижні, компанія Укртранснафта и польська компанія PERN Przyjazn підписали угоду з створення СП для добудови нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька. Довжина нафтопроводу Броди-Плоцьк становитиме приблизно 500 км, потужність - 25 млн. тон нафти на рік, а для добудови нафтопроводу потрібно буде залучити не менш ніж 500 млн. доларів. Укртранснафта розраховує на початок добудови Броди-Плоцьк не пізніше ніж у 2004 році і завершити усі роботи протягом 2-3 років. Нагадаємо, що Укртранснафта завершила побудову Одеса-Броди потужністю 9 млн. тон на рік і довжиною 674 км в кінці 2001 року.
іншим важливим завданням українського уряду у вирішенні долі нафтопроводу є прийняти рішення чи використовувати Одеса-Броди для транзиту російської нафти у напрямку Одеси (реверсний варіант), чи каспійської нафти у напрямку Бродів, звідки нафта по нафтопроводу Дружба надходитиме до країн Європи. Американська компанія Energy Solution рекомендує Кабінету міністрів затвердити реверсний варіант на 3 роки, переконуючи, що Україна від цього отримає 35 млн. доларів. Бізнес-план транзиту нафти у напрямку Бродів розробляє аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers.
Металургія
Продовжується активна співпраця іСД і Duferco
індустріальний союз Донбасу (іСД) планує постачати напівфабрикати із контрольованих союзом металургійних підприємств на заводи італійської компанії Duferco у США (штат Пенсильванія), італії та на угорський комбінат Dunaferr. Нагадаємо, що у вересні 2003 року іСД і міжнародна компанія Duferco підписали угоду з створення єдиної торгівельної мережі. Холдинг Duferco - одна з найбільших світових корпорацій, яка займається реалізацією і виробництвом сталі, контролює реалізацію більш ніж 15 млн. тон сировини для металургійної промисловості і має заводи у Бельгії, ПАР і Македонії.
іншим важливим аспектом співпраці стало підписання контракту між іСД і Duferco Italia з створення спільного підприємства для інвестування у будівництво комплексу неперервної розливки сталі на Алчевському металургійному комбінаті. Частки іСД і Duferco у цьому СП складатимуть 50:50%. Нова компанія розпочне роботу уже з лютого цього року. Необхідність створення СП спричинена тим, що комбінат перебуває на стадії санації, що унеможливлює пряме залучення інвестицій на його модернізацію.
Ціни на металопродукцію зростатимуть
Згідно прогнозу Укрпромзовнішекспертизи, ціни на металопродукцію зростатимуть у 2004 році під впливом зовнішніх чинників: зростання світової економіки, економічний бум у Китаї, і ріст курсу євро по відношенню до долара. На нашу думку, зростання цін на продукцію металургійної галузі ірунтується і на внутрішніх чинниках, а саме: ціни на природній газ, який використовують у виробництві на металургійних підприємствах, збільшилися на 6-7% з 1 січня 2003 року.
Енергетика
Україна експортуватиме електроенергію на Балкани і в Румунію
Україна має намір експортувати електроенергію на Балкани. Для налагодження експорту електроенергії на Балкани, Україна повинна відновити високовольтну лінію передач Південно-Українська АЕС - ісакча (Румунія), яка зробила б можливим приєднання української енергосистеми з європейською. Загалом, запровадження поставок електроенергії до Румунії - частина плану Мінпаливенерго щодо диверсифікації експорту цього продукту з України.
Огляд фондового ринку
Капіталізація компаній, що входять до індексу KINDEX, 16 січня 2004 р.
Ринкова капіталізація розраховується за ціною котування
Джерело: ПФТС, розрахунки КіНТО
За матеріалами:
Кінто
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас